Магазин

Пас или мачка - шта одабир кућног љубимца говори о вашој личности

Мачке и пси имају различите историје припитомљавања, различите потребе, различите врсте везаности за своје власнике и различита природна понашања која су мање-више компатибилна са људским потребама и понашањима. Да ли се и људи који их поседују могу поделити на оне који су више "мачкари" и на људе који су "кучкари".
Пас или мачка - шта одабир кућног љубимца говори о вашој личности© pexels/Nadia Vasil'eva

Да бисте волели мачке, морате бити у стању да волите ствари због њих самих, не очекујући ништа за узврат. Сматра се да мачке имају свој живот, не морају да зависе од људи, док пас на неки начин живи за човека. 

Једно од истраживања о карактеристикама личности и сличности људи са својим љубимцима, предводио је Сем Гослин, психолог са Универзитета у Тексасу. Скоро 4.500 хиљаде учесника у онлајн анкети је процењивано у 5 категорија: отвореност, савесност, екстравертност, пријатност и неуротицизам, које обухватају већину особина личности. 

У онлајн анкети се од људи тражило да себе оцењују као људи - мачке или људи - пси. Истраживање је показало да су људи - пси били 11 посто савеснији од људи - мачака, самодисциплиновани са јаким осећајем дужности, људи који планирају. Такође се за људе - псе може рећи да су 15 посто екстровертнији. 

Насупрот њима, људи који су по карактеру налик мачкама су отворени за креативан рад, уметнички настројени и нетрадиционални. 

Људи - пси су пријатнији, поуздани су, алтруистични, показују осећања и друштвени су. Људи - мачке су  неуротичнији, лако мењају расположења, узнемирени су или превише брину. 

Уколико је пас енергичан, одан и лако се уклапа са другима, сличног понашања су и људи који су карактерно сличнији псима. Међутим, Сем Гослинг каже "Дефинитивно постоји много људи-мачака који су екстровертни и исто толико људи-паса који су интровертни." 

Налази су корисни за проналажење правог љубимца за одређену особу и за одређене терапије у којима пси као кућни љубимци могу помоћи, сматра Гослинг и његов тим. Пси су с правом заслужили своју репутацију као човеков најбољи пријатељ. Без обзира на величину или расу, пас пружа доживотну љубав и оданост. Пси су друштвене животиње а одређене расе, као што су ротвајлери, су и одлични заштитници.

Са друге стране чак и најбољи пас може имати нека, не баш симпатична, понашања. Пси лају, скачу, копају, вуку реже и гризу. Некада све ово чине када су занемарени или су остављени сами код куће. Неке псе је лако дресирати, док другима треба више времена и вежбе како би пас постао део породице.

Када се говори о мачкама, оне су познате по лаком одржавању. Не треба их купати или изводити у шетњу, могу остати саме сатима. Иако мачке воле да буду саме, уколико им треба дружење тражиће пажњу. За разлику од дружељубивих маца, неке мачке воле да остану скривене, посебно када их посећују непознати, вероватно јер су као мачићи проводиле недовољно времена са људима. Али чак и најпријатељскија мачка ће одскочити из крила када закључи да је имала довољно пажње или јој досади.

Да ли људи бирају кућне љубимце који су попут њих или кућни љубимци временом мењају људе 

Осим карактеристика личности, људи могу имати заједничке физичке карактеристике са животињама које воле или поседују. Неке студије су дошле до невероватног резултата, када су учесници успели да у 67 посто случајева само на основу слике повежу власнике и њихове љубимце. 

Колико људи воли и мачке и псе

Нешто више од четвртине испитане групе. Само 15 посто људи рекло је да не воли ни мачке ни псе. Научници сматрају да је ово задивљујућа бројка, јер наше интеракције са животињама показују колико смо као врста алтруистични према другим створењима.

image