Свет

НАТО одржао војне вежбе у Румунији, тестиран ХИМАРС

Заједничке борбене вежбе , назване "Краљевски орао 23", обухватиле су око 350 припадника мултинационалних борбених група, коришћен и систем ХИМАРС
НАТО одржао војне вежбе у Румунији, тестиран ХИМАРС© Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Америчке и француске трупе, који су део борбене групе НАТО-а у Румунији, одржале су војну вежбу са циљем тестирања одбрамбених капацитета источног бока алијансе.

Заједничке борбене вежбе на полигону за обуку Капу Мидији на обали Црног Мора, назване "Краљевски орао 23", обухватиле су око 350 припадника мултинационалних борбених група који су вежбали испаљивање бојеве муниције из мобилног ракетног вишецевног система ХИМАРС америчке производње, преноси АП.

Француски генерал Трикан де ла Гут, који предводи борбену групу, рекао је у изјави за медије да је циљ вежби да се "јачање заједничке способности" унутар мултинационалне групе у случају да се суочи са "стварним одбрамбеним сценаријем".

Представници румунског министарства одбране рекли су да је циљ вежби тестирање "интероперабилности артиљеријских система" у сценарију активације члана 5 Уговора о колективној безбедности НАТО-а.

Као одговор на руску специјалну војну операцију у Украјини прошлог фебруара, НАТО је појачао присуство на источном крилу Европе, укључујући слање додатних мултинационалних борбених група у Румунију, Мађарску, Бугарску и Словачку.

НАТО је у јануару распоредио осматрачке авионе у Румунију, одакле ће обављати мисије праћења руских војних активности у близини граница алијансе.

image