Русија

Захарова: Да ли вам је било непријатно када сте напали Југославију?

Одговарајући на молбу да прокоментарише недавно објављене тајне документе САД о Русији, Захарова је упитала да ли у тим списима можда постоји упозорење да не треба бомбардовати Југославију
Захарова: Да ли вам је било непријатно када сте напали Југославију?www.globallookpress.com © MFA Russia

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова демантовала  је украјинског председника Владимира Зеленског, који је рекао да је испуњавање свих одредби Минских споразума било немогуће.

Захарова каже да су споразуми били креирани тако да су обе стране могле да реализују све тачке документа, без обзира на то да ли је за неку од страна тај задатак био мање или више тежак. 

Подсетила је да се ускоро навршава осам година од потписивања ових споразума који је требало да доведу до мира на Донабасу.

"Тада је то било велико достигнуће до којег се дошло путем дипломатских напора. То је био пример да свет може да се уједини због мира. ДНР и ЛНР би остале у Украјини, упркос референдумима који су раније спроведени, под условом да су Мински споразуми спроведени", објаснила је Захарова. 

Додала је да су ови споразуми представљали реалну шансу да се превазиђе криза. Ипак, како наглашава, Кијев и његови спонзори су од самог почетка знали да неће бити испуњено оно што је договорено.

"То је обмана, знали су да се ради само о некаквој представи", поручила је.

Берлин се све више враћа нацистичким коренима

Портпаролка се осврнула и на недавну изјаву немачког министра одбране Писторијуса о томе да би свет био боље место без руског председника Владимира Путина, рекавши да су овакве изјаве недопустиве за било ког званичника.

"Из Немачке су и раније могле да се чују сличне поруке, да би било боље када би дошло до уништења читавог једног народа или његовог лидера, уколико би та земља на неки начин сметала Берлину", подсетила је Захарова и додала да, ипак, немачком руководству јако смета када га пореде са Трећим Рајхом.

"Не поредимо ми вас са Трећим рајхом, већ ви сами (својим поступцима) све више и више нас подсећате на то да се враћате својим коренима", поручила је портпаролка.

Европа доводи до ескалације сукоба

Портпаролка министарства дотакла се и теме војне и хуманитарне помоћи Европске уније Украјини. Истакла је да такозвана помоћ преко европског фонда за мир од пола милијарди евра, заправо, доводи до ескалације сукоба.

Велики део помоћи коју ЕУ издваја за Украјину на крају заврши тако што бива употребљена против цивила којима Европа, како тамо кажу, жели да помогне.

"Да ли се на Западу залажу за мир или припремају за то да још већем броју Украјинаца ускрате право да се икада врате кући", упитала је Захарова.

Војна и цивилна помоћ коју ће Кијев сваке године добијати од Уније доводиће до све већих цивилних жртава, нагласила је. 

Она је подсетила и на извештај "Хјуман рајтс воча", у којем се Оружане снаге Украјине оптужују да су против обичних грађана користиле противпешадијске мине. Чини се да Вашингтон тера Кијев да чини нове војне преступе, док украјински народ, заправо, не занима ни Вашингтон, ни Лондон, ни Брисел, закључила је. 

Зеленски у Европи на "циркусу наказа"

Европа не мари за жртве "које су страдале од руку Зеленског", поручила је Захарова, коментаришући последње сусрете украјинског лидера са европским званичницима. Све је личило на "циркус наказа", казала је. 

"Зеленског су водили из сале у салу, показивали га јавности, као да су га представљали, али нико се, ни у једној од сала у којој је дошло до смотре 'циркуске наказе', није ни осврнуо на питање броја недужних цивила страдалих од руку Зеленског", напоменула је данас на брифингу портпаролка.

О нападима на Северни ток

Захарова је прокоментарисала и недавни извештај америчког новинара Симора Херша о умешаности Сједињених Америчких Држава и Норвешке у нападе на гасоводе Северног тока. У Москви, како је казала, нису изненађени овом тврдњом, а Кремљ и даље сматра да би ова тема требало да постане предмет међународне истраге. Само на тај начин може се сазнати шта се тачно десило, поручила је Захарова.

Она је поновила да је Русија претходно затражила од Данске и Шведске да јој се допусти да заједно са компанијом "Гаспром" учествује у истрази, али је то одбијено.

"Јасно је да власти тих земаља не желе да дође до разоткривања правих криваца за инциденте на гасоводима и да су заинтересоване за то да се праве чињенице, заправо, заташкају".

Портпаролка је оштро осудила и речи портпарола Стејт департмента Неда Прајса, који је казао да САД нису учествовале у саботажи гасовода и да су изјаве које тврде супротно "глупост".

Захрова је подсетила да је Вашингтон пре 20 година убедио своје савезнике да се у Ираку наводно налази оружје за масовно уништење. Америка је и раније била укључена у сличне инциденте, рекла је Захарова, подсетивши и на догађаје из осамдесетих година прошлог века, када су САД минирале подводне резерве нафте у Пуерто Сандину у Никарагви.

Пре две године власти Венецуеле спречиле су инцидент у рафинерији нафте, за који су оптужиле Вашингтон. И тада су Американци поручили да се ради о глупости, напоменула је Захарова.

"Оваквим стварима сте се бавили, бавите се и бавићете се све дотле док вас неко не заустави", изричито је казала Захарова.

Она је подсетила и на изјаву америчког председника Џозефа Бајдена који је упозорио да, уколико Русија нападне Украјину, Северног тока више неће бити. "Ми ћемо се тиме позабавити", рекли су тада из америчке администрације.

Да ли је и то глупост, упитала је Захарова, алудирајући на демант Стејт департмента.

И Викторија Нуланд говорила је о Северном току и пре и након инцидента, подсетила је портпаролка, након чега је додала да ова америчка политичарка није крила да се радовала инцидентима у Балтичком мору.

Узимајући у обзир све што смо до сада имали прилику да видимо и чујемо, укључујући и оно што је дошло од америчких званичника, закључујемо да "САД још једном лажу", поручили су из Министарства спољних послова Русије.

Да ли вам је било непријатно када сте напали Југославију?

Одговарајући на молбу да прокоментарише недавно објављене тајне документе САД о Русији, Захарова је упитала да ли у тим списима постоји упозорење да не треба бомбардовати Југославију, стварати проблеме у Ираку, Сирији, Либији или да се не треба мешати у унутрашње проблеме других суверених држава.

Новинар је додао да постоје други документи у којима се говори о Југославији, те да се у њима наводи да су Јељцин и Клинтон има различит поглед на ситуацији у тој земљи.

Подсетимо, Америка је недавно објавила тајне податке о политици коју је Клинтон водио према Русији и преговорима са Москвом. У њима пише да је један од бивших државних секретара САД Лоренс Иглбергер свом будућем заменику казао да би потенцијално највећа непријатност са којима би САД могле да се суоче војни сукоб Русије са неком од земаља из региона.

Сукоб са Украјине тада је оцењен као потенцијално најопаснији, али и да за њега постоји најмање шансе да дође.  

О Сирији и земљотресима

Захарова је данас позвала међународну заједницу да укине санкције против Сирије, како би се овој земљи пружила сва неопходна помоћ и санирале последице земљотреса. 

Западне државе овом питању приступају политички, иако се ради о природној катастрофи. Изјаве да се Сирији сада не може пружити помоћ због постојећих санкција противрече логици, поручила је. 

Русија позива на хитно преиспитивање овог нехуманог става који долази са Запада и још једном понавља да је Сирији, у сарадњи са владом те земље, потребно пружити помоћ, рекла је портпаролка.

Вашингтон ради на свргавању власти у Русији

Сједињене Америчке Државе отворено раде на смени власти у Русији, рекла је данас Захарова. Због тога је Москва недавно упутила америчкој амбасади ноту у којој се од Вашингтона захтева да прекине са таквим акцијама.

Према њеним речима, дошло се до података и да су америчке дипломате финансијски, политички и на други начин преко затворених канала подржавале различите политичке структуре у Русији.

Руско министарство спољних послова претходних дана је упозорило да ће америчке дипломате бити протеране из земље, без обзира на њихову функцију, уколико наставе са непријатељским акцијама и мешањем у унутрашњу политику Русије. 

image