Србија и Балкан

Брнабић: За првих 100 дана владе постигнута стабилност и даљи раст

Председница Владе Србије представила резултате на посебној седници у Лебану
Брнабић: За првих 100 дана владе постигнута стабилност и даљи раст© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да су првих 100 дана рада Владе Србије обележили стабилност и даљи раст.

Навела је да је просечна плата у јавном сектору прешла 700 евра и на крају године била између 710 и 720 евра.

"За мандат ове владе је постигнута стабилност, што је моја основна порука данас, заштита животног стандарда грађана и даљи раст. Стабилност у смислу плата, континуиран раст плата и пензија, подршка најугроженијем делу становништва, даље инвестиције, раст и борба, без обзира на тешка времена", истакла је Брнабићева на седници владе у Лебану, представљајући постигнуте резултате.

Она је рекла да Србија има стабилну државну касу и да је дефицит на крају 2022. године био 3,3 одсто БДП-а, а јавни дуг 55,2 одсто БДП-а.

"Буџет је обезбедио даље унапређење животног стандарда, повећање плата и пензија. Имаћемо тачне податке за плате у јавном сектору 25. фебруара, али тренутно знамо да смо завршили годину са просечним платама између 710 и 720 евра. Оне су 115 одсто веће него пре 10 година", истакла је Брнабићева представљајући резултате владе у првих 100 дана.

Подсетила је да су плате повећане 1. јануара у јавном сектору за 12,5 одсто, а у војсци 25 одсто, док су пензије укупно повећане 20,8 одсто у новембру и јануару.

"Тако да ће просечна пензија у 2023. години бити око 320 евра", истакла је премијерка и додала да је то боље за 60 одсто него пре 10 година.

Брнабићева је рекла да је минимална зарада повећана за 14,3 одсто и сада износи нешто више од 40.000 динара.

"Желимо да видимо како можемо да обезбедимо да најугроженији слојеви становништва не трпе више и да обезбедимо да достојанствено живе и имају  достојанствену плату за свој рад. Буџет је даље одредио развојни курс наше земље 2023. године. Никада нису била већа издвајања за инфраструктуру и подстицаје у пољопривреди", навела је она.

image