Магазин

Песма "Flowers", певачице Мајли Сајрус, као нова феминистичка химна

"Могу сама себи да купим цвеће...могу да волим себе више него што ме ти волиш", само је део песме која је за кратко време освојила топ листе широм света, али и постала нова женска "химна".
Песма "Flowers", певачице Мајли Сајрус, као нова феминистичка химнаGetty © Jesse Grant

Мајли се захвалила својим обожаваоцима и похвалила првим местом на листама 13 земаља, укључујуи и прво место на листи "Топ 100 песама у САД".

У међувремену на мрежама су се појавиле многобројне верзије песме. И чини се да је текст и значање песме освојио жене свих узраста.

На сличан начин као некада песма Глорије Гејнор (Gloria Gaynor "I Will Survive"), универзалност и једноставност стихова ове песме, прешла је и језичке баријере. 

И док број прегледа песме на Јутјуб каналу расте свакога дана и на мрежама се деле снимци различитих верзија ове песме, има и оних које не желе да купују цвеће саме себи. Окрививши Мајли да промовише самољубље форсирајући феминизам по сваку цену. Сматрају да песма промовише проналажење испуњења без партнера поред себе, да је жена сама себи довољна на путу ка срећи, а да то не зависи само од романтичне љубави.

Да ли је у питању онда феминизам у коме су се многе жене пронашле на једној страни која заговара самосталност и независност од мушкарца? 

Сајрус поред речи, као феминистичку изјаву користи моду како би рекла да се осећа испуњено. На почетку спота обучена је у златну Ив Сен Лоранову хаљину из 1992. године, када је рођена. Затим наставља да се купа у базену у црном доњем вешу и вежба, показујући како је својим радом постала снажна жена. Спот завршава обучена у мушко одело, како би одиграла неку врсту "катарзичног плеса", који је неке обожаваоце асоцирао на плес Џокера из истоименог филма. Овај плес за Мајли представљен је као савршен завршетак приче о опоравку. Химна раскида која приказује оснажену жену, многи  су прокоментарисали на друштвеним мрежама. 

А на листи коментара нашли су се и они који сматрају да је Мајли мало "украла" тему од Бруно Марса. Али насупрот Мајли која је одлучила да буде сама, Бруно прича како је изгубио жену коју је волео због своје себичности, а сада се каје што јој није дао све јер је са неким другим. Он жели да поново буде њен мушкарац и да ради ствари које није радио за њу када су били заједно. Неким корисницима друштвених мрежа изгледа као да ова два уметника међусобно "разговарају" кроз своје песме.

Певачица Мајли Сајрус је песму "Flowers", као први сингл са свог новог албума објавила на рођендан свог бившег мужа Лијама Хемсворта. Многи обожаваоци сматрају да су стихови ове песме заправо њена последња порука бившем супругу.

У неким интервјуима је причала да су били заједно од њене 16. године. Након што им је кућа изгорела у пожару, и она остала без свих успомена, фотографија, текстова песама и сценарија које је писала, причала је да се само држала онога што је остало од куће, свог партнера и да је то један од разлога њиховог венчања у децембру 2018. године. Развод је окончан у јануару 2020. године, а већ у децембру исте године, Сајрус је говорила о томе како ће она увек волети Хемсворта, али је било превише сукоба у њиховој вези.

Повезаност речи песме и биографије је више него очигледна. 

image