Спорт

Зеленски учествовао на састанку о захтеву за искључењем руских спортиста са ОИ

Украјински председник Володимир Зеленски учествовао је на онлајн састанку, којем је присуствовало 35 министара, где се дискутовало о захтеву Кијева да руски и белоруски спортисти буду избачени са Олимпијских игара 2024. године, саопштило је литванско министарство спорта
Зеленски учествовао на састанку о захтеву за искључењем руских спортиста са ОИGetty © Marc Piasecki

Балтичке и нордијске земље, као и Пољска, такође су затражиле да се руским и белоруским спортистима забрани да учествују на ОИ, пренео је Ројтерс.

Украјина је запретила да ће бојкотовати Игре уколико руски и белоруски спортисти буду учествовали, а украјински боксер Олександр Усјук је рекао да ће Руси освојити "медаље крви, смрти и суза" уколико им се дозволи да се такмиче.

Портпарол литванског министарства спорта рекао је да је порука Зеленског да принцип неутралности не може да се примени у случају руског напада на Украјину.

Међутим, председник Међународног олимпијског комитета (МОК) Томас Бах позвао је Украјину да одустане од претњи бојкотом.

МОК је отворио врата руским и белоруским спортистима да се такмиче под "неутралним условима".

Такође, МОК је рекао да би бојкот прекршио Олимпијску повељу и да је укључивање руских и белоруских спортиста базирано на резолуцији УН против диксриминације у олимпијском покрету.

Британска новинска агенција додаје да на око 18 месеци пре почетка ОИ у Паризу 2024, МОК покушава да смири страсти.

Градоначелница Париза Ан Идалго рекла је да руски такмичари не би требало да учествују, али су организатори Игара 2024, рекли да ће послушати одлуку МОК.

Ранијом одлуком, руским и белоруским спортистима дозвољено је да учествују у квалификацијама за Олимпијске игре, те да је то био крупан корак ка повратку поменутих такмичара на интернационалне догађаје.

image