Србија и Балкан

Вучић: Притисци на Србију због Русије биће неупоредиво јачи

Појачаће се и притисци у вези са Косовом и Метохијом, каже председник Србије
Вучић: Притисци на Србију због Русије биће неупоредиво јачи© Танјуг/Страхиња Аћимовић

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да свету предстоји велика криза, а да ће пред Србијом бити још јачи притисци него до сада.

"Мислим да нам предстоји највећа криза у свету коју смо видели од Другог светског рата, ово је било скоро па ништа у односу на оно што следи. Неко би рекао, што је било много, много је, али није, то је тек почетак. Следи нам велика ескалација и ја се надам да неки људи разумеју да нам ескалација није потребна. У наредних пет или шест месеци следе најжешћи сукоби и то ће се на нашу земљу одразити тако што ће притисци по питању Русије бити неупоредиво снажнији, иако су до сада били веома снажни", казао је Вучић.

Све јачи притисци на Србију

Упозорио је да ће притисци бити двоструко или троструко снажнији, као и притисци у вези са Косовом и Метохијом.

"У овом тренутку није јасно ко побеђује у Украјини. Пре четири месеца чинило се да колективни Запад побеђује, а сада то није баш најјасније. Данас имате текст у 'Политику', под насловом "Може ли да се деси да Путин победи?'", напоменуо је Вучић.

Како је истакао, тешко је победити западно јединство и западну финансијску моћ.

"Губили су Руси мале ратове, у Централној Азији, али у великим сукобима, против Наполеона и Хитлера на пример нису никада. Руског јединства на почетку није било, сада је потпуна унисоност у руском народу, посебно после слања немачких тенкова. Опет, Шолц то није могао да избегне. Покушао је, али не може. Када видите да нико ништа не може да заустави, идемо у потпуни хаос", наводи Вучић.

Подсетио је да се ускоро одржавају избори у Пољској, Америци, као и у Русији 2024. године, али и у Великој Британији.

"На Западу размишљају да ако крене наопако овде, морамо да зауставимо сукоб овако или онако. Када зауставе сукоб, неће да имају Руси приступ Балкану, и да Срби више праве проблеме. Руси неће да буду почишћени до границе са Белорусијом, и да немају више никакав утицај. У тој позицији, наша земља је буквално између чекића и наковња, и ја то не кријем", истиче председник Србије.

Нисам случајно рекао да смо ми једни од ретких који теже ка миру, додао је Вучић.

"Нико није за мир, иако ће сви рећи да су за мир. Нико не сме да буде за мир, јер си у супротном руски агент. Србија је на европском путу и највећи број инвестиција стиже са Запада. Глупо је када неки говоре да то треба да откачимо, људи не знају како држава функционише. Као и они који кажу да раскинемо скроз са Русијом, да избацимо Достојевског, Чајковског и Толстоја. То не може да буде Србија, морамо водити рачуна о души нашег народа, али и финансијским интересима", каже Вучић и истиче да, ако дође до фазе да се бира, поступиће онако како треба, а до тада морамо да "гурамо".

Вучић је додао да ћемо слушати себе, а не стране амбасадоре, и да нам се нигде не жури, али и да немамо времена за чекање.

О ситуацији на КиМ - Заједница српских општина је приоритет

"Ја не могу да коментаришем изјаве Бориса Тадића о Боцан-Харченку. Ипак је он био председник државе. И шта је смисао тога да покрећемо питање КиМ пред Саветом безбедности Уједињених нација, шта је смисао те идеје? Глуп је до бесвести предлог. Ево хоћемо да отворимо, само што је он повлачио преговоре из УН у ЕУ", казао је председник Србије.

Рекао да неће да коментарише изјаву Зорана Милановића о Косову и Метохији, пошто ју је променио дан касније.

"Али, ја сам причао давно са Емануелом Макроном када је био овде, до четири ујутру. Чак је писао о томе у својој књизи, или неком интервјуу, не држите ме за реч. Ја сам причао са њим о Косову. И он је рекао да није сагласан са мном о томе, али све и да смо у праву, они никада неће повући ту одлуку. 'Сналази се у могућим околностима, и подижи своју земљу. Узми највише што можеш', рекао је он", каже Вучић.

То је, наводи председник Србије, најближе што је неко показао да није све изванредно по питању КиМ.

"Али кога брига, све то је било па прошло, ми смо награбусили, изгубили стотине мостова, и децу, и полицајце. Нисмо згазили стопом на туђу територију. А највише се нервирају када чују ту причу", додаје Вучић.

О одласку у Брисел

Коментарисао је и изјаву високог представника Европске уније за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља који је најавио да ће позвати Вучића и Куртија у Брисел, како би, како је раније рекао, "изгурали план".

Вучић понавља да не види смисао да иде у Брисел, и да је питање да ли ће ићи у Минхен.

"Тамо је највећа безбедоносна конференција у свету. Долазе Шолц, Макрон, Блинкен, Борељ. И ако оде Курти, а нема нас, онда смо у проблему. Ако одем, знам како ће то да изгледа, али ја нисам донео одлуку још. Није проблем да разговарамо, али Заједница српских општина је приоритет", додаје Вучић.

Избори

Говорио је и о изборима у Србији и рекао да их неће бити докле год може да се издржи, али да није само до владајуће странке.

На питање да ли ће ове године бити одржани парламентарни и председнички избори, одговорио је:

"Ја не бих волео, али не искључујем могућност."

О СПС-у

Говорио је и о односу са Социјалистичком партијом Србије.

"Ја СПС поштујем, нећете чути ружну реч. Са њима смо радили много у прошлости, верујем да ћемо и у наредних шест месеци. Питају ме како је прошао разговор, па пристојно, али то не мења нешто што ја видим већ неколико година. Ништа краће не траје у Србији од захвалности. Они кажу 'Али ми смо те подржали'. Ја ћу само рећи да сам захвалан", навео је Вучић.

image