Магазин

Зашто нова емотивна веза није кључ срећног живота

Посматрање парова уочи Дана заљубљених може да пробуди многе несигурности и осећај усамљености. Због тога, многи верују да је тражење новог партнера прави одговор , макар на кратко време, само да би се попунила ''празнина''. Ипак, нова веза најчешће није право решење.
Зашто нова емотивна веза није кључ срећног живота© Pexels/Budgeron Bach

Свако има својствене потребе када је у питању љубав - неко ужива у дугачкој вези, некоме је довољна платонска љубав, неко воли самоћу, а постоје и они који највише воле нову везу. Глави разлог је фаза ''меденог месеца'' која траје првих неколико недеља или месеци, када је свако ново откриће о партнеру позитивно и узбудљиво. Свакодневница постаје другачија и живот делује лепше. Наравно, овај ефекат траје све док лични или међусобни проблеми не изађу на површину, а када магија нестане, веза се брзо оконча и циклус креће испочетка.

У тренутку делује као добро одвлачење пажње од многих личних тегоба, али најчешће је само ''мали фластер преко отворене ране''. Тешко је себи признати да брза романса није прави одговор на животне проблеме. Пре Дана заљубљених, разматрање следећих ставки може бити корисно пред упупштање у нову везу:

Нова веза неће поправити самопоуздање

Партнер може заиста бити од помоћи током процеса прихватања себе и својих мана, али најчешће је потребно више времена док веза не достигне такав ниво интиме и поверења. Нова романса помаже на другачији начин, највише код физичких или других (површних) несигурности.

Слично је као апликације за онлајн упознавање; пажња и комплименти су добродошли, али брзо постаје недовољно и монотоно, па се осећај усамљености враћа. Веровање да човек вреди онолико колико је привлачан другим људима је штетан начин размишљања. У данашње време је тешко одстранити такве мисли, поготово када нас срца која се ових дана могу видети на свакој реклами, стално на то подсећају. Ипак, бити без партнера на Дан заљубљених не мора бити лоша ствар.

Самоћа може бити корисна када је у питању разоткривање сопствених врлина и мана. Није увек пријатно искуство, али је изузетно ефикасније него ослањање на комплименте особе која није упозната са ''неуглађеним'' аспектима наше личности. Самопоуздање је изузетно лична ствар и мора долазити из унутрашњости, па тек онда бити ''унапређена'' туђим мишљењем. У супротном, удовољавање другима и тражење спољашње валидације постаје главни животни циљ, што може бити емотивно исцрпљујуће.

Ослањање на романтичну везу брзо постане токсично

Као и претходни пример, улагање превише времена и емоција у нову везу, како би се испунила жеља за срећом, може имати супротан ефекат. Постављање нереалних очекивања не само себи, већ и партнеру, често има незадовољавајуће последице. Свако се разочара када се одређена ситуација не поклапа са личним жеље и мислима о идеалној будућности, поготово када су у питању други људи.

Мане, недостаци и сличне несигурности чине човека, а пројектовати лични доживљај ''савршене'' особе или везе може бити штетно не само за партнера, већ и за нас. Међуљудски односи нису кратка фантазија која се може испунити – увек су много компликованији него што испрва делују. За оне који нису спремни за такву реалност и обавезу, најбоље је проводити одређено време у самоћи и добро анализирати соствену личност, као и зашто постоји јака чежња за љубавном ''бајком''.

Љубав има више дефиниција

Лако је поставити романтику на прво место када је у питању љубав, јер се она најчешће рекламира као идеал. Ипак, свако има више извора љубави и односа које може да негује. Постоји ''очигледна'' љубав, као што је блискост са члановима породице. Осим тога, ту је и платонска љубав са дугогодишњим пријатељима који вреднују и чувају однос, без обзира на изазове. На крају, чак и љубав према кућном љубимцу може бити веома драгоцена и безусловна.

Предстојећи Дан заљубљених може бити права прилика за испољавање захвалости за такве односе у животу, јер поверење и наклоност не морају бити резервисани само за љубавног партнера. Иако за многе неутешно и звучи као клише, али живот може богат и испуњен љубављу чак и без ''друге половине''.

image