Србија и Балкан

Нова епизода подкаста "Локомотива": Запад није у стању да натера никога да следи политику санкција

Шта у пракси за грађане Србије значи ново повећање референтне каматне стопе од стране НБС, хоће ли кредити бити још скупљи, како је један балон изнад САД показао нову политику Кине, ко стоји иза случаја фантома Данијела Смита и како функционишу бот фарме за прављење лажних вести биле су теме у 13. епизоди подкаста "Локомотива", а гост је Бранко Павловић
Нова епизода подкаста "Локомотива": Запад није у стању да натера никога да следи политику санкција

Бранко Павловић изјавио је да Запад воли да примењује економске методе прорачунавања БДП-а које не иду у корист већини земаља и које номинално смањују економску моћ земаља у развоју. Додао је да је руски БДП када би се узели прави параметри не би био на нивоу од 1,8 хиљада милијарди долара, већ би досегао 5 хиљада милијарди долара и да је чак наша привреда по паритету куповне моћи 40% већа од процењене.

Као доказ да је дошао потпуни слом амерички спољне економске политике санкција, Павловић је рекао да САД нису успеле да убеде никога од других великих економија света да уведу санкције Русији, док су иначе традиционални савезници САД, попут Саудијске Арабије и Јужне Кореје изразили сопствено виђење политике санкција.

Балон изнад САД и ко је заправо Данијел Смит

У другом делу емисије аутори подкаста - Тиосав Пурић и Марко Николић причали су о темама које су обележиле претходну недељу.

Метеоролошки балон успео је да продре кроз системе против-ваздушне одбране САД и недељама буде присутан изнад разних делова Америке. Намеће се питање како један тако старомодан изум може да надмудри све "паметне" системе одбране којима се САД хвале.

За ту, на први поглед безазлену направу, амерички медији тврдили су да је шпијунски балон који се кретао изнад позиција стратешких нуклеарних ракета САД. Осим смене првог човека метеоролошке службе НР Кине, отказана је и раније најављена посета Пекингу америчког државног секретара Ентонија Блинкена.

Надувани метеорошки апарат или шпијунско средство, било како било, уклоњено је са неба, али и даље остају недоумице колико је још таквих објеката кружи изнад америчког континетна и је ли балон успео да потпуно поцепа америчко-кинеске односе.

У Србији није било балона на небу, бар не за сад, али је један интервју са фантомским и непостојећим стручњаком за Балкан одјекнуо домаћим медијским небом.

Наиме, интервју који је приредио дневни лист ,"Данас" са Данијелом Смитом, разоткрио је неколико чињеница које су коментарисали неки од претходних гостију у подкасту ,"Локомотива".

Постоје одређене структуре које стоје иза пројекта фарма ботова - особа са генеричким именима и експертизама, који имају за циљ да шире лажне вести пре свега на енглеском говорном подручју како би тиме вршили притисак на политичку позицију Србије по питању Косова и Метохије.

Поред армије непостојећих људи чије текстове, твитове или мишљења редовно преносе поједини домаћи и инострани портали, постоји и један сајт под називом ,"Геопост" са седиштем у Приштини, а кога трансапрентно финансира Стејт Департмент. То вероватно и не би био толики проблем да за тај сајт заправо не пишу одређени фантомски профили чији идентитети нису познати.

Подкаст "Локомотива" емитује се сваке суботе у 19 часова.

image