Србија и Балкан

Рама у Призрену: Албанска историја је у ваздуху; Дачић: Не, него етничко чишћење

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да Рама заборавља, превиђа или, како каже, намерно прећуткује да је Призрен престоница Србије из времена царева Душана и Уроша у 14. веку
Рама у Призрену: Албанска историја је  у ваздуху; Дачић: Не, него етничко чишћење© Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda

Премијер Албаније Еди Рама посетио је данас Призрен, а фотографије на којима је са породицом, појавиле су се на друштвеним мрежама.
Рама је у Призрену, у пратњи косовске полиције, био са супругом и сином, пренео је Лајми.

"Призрен вам увек пружа посебно задовољство. Албанска историја се осећа у ваздуху који удишете и људи имају веома добру енергију где год да погледате", написао је Рама на Фејсбуку.

Подсећамо, јуче се неколико хиљада грађана окупило на позив опозиције на протесту у Тирани, захтевајући оставку премијера Едија Раме, којег оптужују за корупцију и сматрају одговорним за све веће сиромаштво у Албанији. 

Дачић: Докле ће албански политичари фалсификовати историју?

Министар спољних послова Ивица Дачић реаговао је на Рамину изјаву, упитавши докле ће албанским политичарима бити дозвољено да фалсификују историју.

Дачић је за Танјуг рекао да Рама заборавља, превиђа или, како каже, намерно прећуткује да је Призрен престоница Србије из времена царева Душана и Уроша у 14. веку, и да су га вековима звали царски град или српски Цариград.

Град у коме је, подсећа српски министар, до пре 24 године живело више од 10.000 Срба, а у коме их данас живи једва двадесетак.

"Данас се у Призрену, у ваздуху осећа само етничко чишћење и геноцид над српским народом и идеја Велике Албаније. Докле ће албански политичари смети да фалсификују историју?", упитао је Дачић.

image