Свет

Лук Скајвокер: Нека сила буде са Зеленским

Глумац најпознатији по роли у серијалу "Ратови звезда" истиче да му је најважнија улога у животу управо то што помаже Украјини
Лук Скајвокер: Нека сила буде са ЗеленскимGetty © Rich Fury / Staff

После оскароваца Шона Пена и Џесике Честејн међу обожаваоце украјинског председника Владимира Зеленског уписало се још једно холивудско име – Марк Хамил.

Глумац, најпознатији по улози Лука Скајвокера у серијалу "Ратови звезда", дао је свој глас у енглеској верзији апликације која означава крај ваздушне опасности у Украјини.

"Пажња. Ваздушна узбуна је завршена. Нека сила буде са вама", поручује Хамил и истиче да му је најважнија улога у животу управо то што помаже Украјини.

Апликација је прошле године ажурирана на тему "Ратова звезда", што је тек једна од акција које је Хамил предузео да подржи Украјину.

У интервјуу за "Политико", Хамил је рекао да је његова позиција амбасадора пројекта "Армија дронова" најважнија улога коју је икада играо.

"Ја сам глумац, бавим се илузијом и фантазијом", рекао је из топлог дома свог у Калифорнији и додао: "Ја сам као модерна дворска луда. Али улога у помоћи Украјини је много значајнија од онога што сам навикао да радим. И срећан сам што то радим".

"Политико" пише да Хамил продаје потписане постере како би прикупио средства за дронове намењене украјинској војсци. Поменути пројекат "Армија дронова" укључује набавку и одржавање дронова, као и обуку пилота.

Реч је о заједничком подухвату Оружаних снага Украјине, Министарства за дигиталну трансформацију и платформе за прикупљање средстава "Јунајтед 24", коју је поставио Зеленски и која је до сада прикупила више од 252 милиона евра.

Глумац је додао да је "почашћен" што га је украјински председник замолио да се придружи, те истакао да он није само амбасадор већ и "добар војник" и да би урадио све што Зеленски (или његов тим за прикупљање средстава) затраже од њега.

"Пратим наређења", рекао је Хамил и додао да осећа обавезу да уради све што траже од њега, "ма колико то мало било".

image