Русија

Новак: Руска нафта само за пријатеље

Потпредседник Владе поручио да ће Русија извозити до 42 милиона тона нафте годишње у азијско-пацифичке земље, као и да се гради нови гасовод до Кине
Новак: Руска нафта само за пријатељеGetty © Carsten Koall / Stringer

Русија планира да у 2023. години више од 80 одсто нафте и 75 одсто нафтних деривата пошаље у пријатељске земље, написао је потпредседник Владе Русије Александар Новак у чланку за часопис "Енергетическаја политика".

"Настављамо да тражимо и проналазимо нова тржишта. Ове године смо планирали да више од 80 одсто нафте и 75 одсто нафтних деривата извозимо у пријатељске земље", поручио је Новак.

Из тог разлога, Русија је 2022. године реализовала пројекат повећања транспорта у правцу луке Козмино. "Обезбедили смо повећање транспорта у азијско-пацифичке земље до 42 милиона тона нафте годишње", прецизирао је Новак.

Русија нема намеру да снабдева нафтним дериватима, нити нафтом државе које су се придружиле иницијативи западних земаља да уведу ограничења  цена, рекао је Новак.

"Што се тиче испорука државама које подржавају нелегитимна ограничења цена, овде је наш став надалеко познат и остаје непромењен - такве земље неће добити руску нафту", нагласио је потпредседник Владе.

Традиционално, Русија је била главни добављач нафте за Европу, покривајући више од 20 одсто потреба ЕУ за сировинама. Али су западне земље, као одговор на Специјалну војну операцију у Украјини, почеле да уводе санкције, чија је сврха, између осталог, да ограниче приходе Москве од извоза нафте.

Русија је одговорила тако што је преусмерила енергенте на тржишта пријатељских земаља. То су, пре свега азијско-пацифички регион, афричке и латиноамеричке земље.

У децембру прошле године ступиле су на снагу санкције Запада за нафту, ЕУ је престала да прихвата руску нафту која се транспортује морем, а земље Г7, Аустралија и ЕУ увеле су за њу ограничење цене током транспорта морем на 60 долара по барелу.

Русија је, као одговор, увела забрану на испоруку нафте, ако уговори директно или индиректно предвиђају коришћење механизма фиксирања граничне цене.

Нови гасовод који спаја Русију и Кину

Изградња нових гасовода до Кине – Снаге Сибира 2 и Далекоисточна рута привући ће око 5 трилиона рубаља додатних инвестиција, прогнозирао је Новак.

"Видимо потенцијал за раст испорука гаса у Азијско-пацифички регион и зато су радови на диверсификацији извозне инфраструктуре појачани. "Гаспром, у име председника Русије, ради на убрзању изградње ова два гасовода", наводи он.

Почетком прошле године "Гаспром" је потписао дугорочни уговор са Кинеском националном компанијом за нафту и гас за извоз 10 милијарди кубних метара гаса годишње преко далекоисточне руте, а крајем јануара 2023. године Русија и Кина су потписале међувладин споразум о овој рути, документ тек треба да буде ратификован, потврдио је потпредседник Владе.

Развој "кинеског вектора" повезан је и са трасом гасовода Снага Сибира 2 кроз Монголију за 50 милијарди кубних метара годишње. На пројекту се ради.

"Гаспром" сада испоручује гас Кини преко гасовода Снага Сибира.

Према његовим речима, током протекле године, испоруке гаса Кини су константно расле.

"Више пута је ажурирана евиденција о дневном транспорту руског гаса гасоводом Снага Сибира, јер су испоруке гаса Кини преко тог гасовода порасле за 48 одсто и достигле историјски максимум од 15,4 милијарде кубних метара", рекао је он.

Шта је посебно у вези са новим гасоводом?

Снага Сибира 2 је дужа од свог "источносибирског" имењака за 400 километара и достиже дужину од 2.600 километара. Сваке године кроз овај гасовод може да се испоручи 50 милијарди кубних метара гаса, а сличан је и капацитет Северног тока (55 милијарди кубних метара), преноси ТАСС.

Нови пројекти

У 2022. години је откривено 38 налазишта угљоводоника са укупним резервама нафте од 96,4 милиона тона, рекао је Новак и додао да се наставља побољшање система, како би се подржао развој ових категорија нафте.

"Развијамо сопствене технологије. Конкретно, прошле године је покренут пројекат стварања иновативне технологије каква се не користи нигде у свету. Овај пројект ће значајно повећати проценат извлачења угљоводоника у нафтним пољима", најавио је руски званичник.

image