Свет

Параноја у Вашингтону: Шта то лети изнад САД, балони, шпијуни или ванземаљци?

Америку је последњих недеља погодила права најезда "неидентификованих летећих објеката", за које оптужују кога стигну, од Кине и Русије до ванземаљаца
Параноја у Вашингтону: Шта то лети изнад САД, балони, шпијуни или ванземаљци?© Tanjug/AP Photo/Andy Wong, File

Припадници америчке војске оборили су чак три неидентификована летећа објекта у исто толико дана, додатно подижући и овако повишене тензије са Кином свега недељу дана након што је кинески балон, за који Вашингтон тврди да је шпијунски а Пекинг метеоролошки, оборен недалеко од обале Јужне Каролине.

Све је започело крајем јануара, када је кинески балон ушао у ваздушни простор САД недалеко од Алеутиских острва у савезној држави Аљасци. У првом тренутку та информација није објављена, али након што је балон неколико дана касније, након прелета изнад Канаде, дошао до континенталног дела САД, амерички званичници више нису могли да прикрију присуство тог летећег објекта.

Вест да је у америчком ваздушном простору уочен кинески "шпијунски балон" изазвала је лавину реакција, а амерички државни секретар Ентони Блинкен одлучио је да одложи своју дуго најављивану посету Пекингу. Вашингтон је Кину оптужио за шпијунажу, док су у Пекингу те тврдње оштро демантовали, наводећи да је реч о залуталом метеоролошком балону који је са свог курса скренуо услед "више силе".

Амерички званичници су се у први мах уздржали од рушења балона, уз тврдњу да би пад његових остатака на тло могао да преставља опасност по цивилно становништво. Летелица је, ипак, оборена у суботу, 4. фебруара, недалеко од обале Јужне Каролине, након што је прелетела читав континентални део САД.

Најезда балона широм Америке

На тренутак је деловало као да ће се читав "инцидент балон", иако несумњиво значајан, убрзо бити окончан, као и да би пољуљани односи Кине и САД могли да се стабилизују.

Такве наде, ипак, показале су се као преурањене, пошто је само недељу дана касније САД погодила права мала "епидемија неидентификованих летећих објеката", који су на северноамеричком небу почели да се појављују као печурке после кише.

Све је почело у петак, 10. фебруара, када је амерички ловац Ф-22 срушио "летећи објекат величине омањег аутомобила" недалеко од градића Дедхорс, на обали Бофоровог мора на самом северу Аљаске. Како су објавили амерички званичници, реч је знатно мањој летелици од кинеског балона, која је летела на мањој висини и тако представљала "опасност по цивилно ваздухопловство".

Дан касније, 11. фебруара, до сличног инцидента дошло је на небу изнад канадске провинције Јукон. Америчка авијација је, по налогу председника САД Џозефа Бајдена и канадског премијера Џастина Трудоа, поново подигла своје авионе Ф-22 који су оборили, како је то навео "Волстрит џорнал", "мали металик балон са привезаним теретом".

Амерички и канадски званичници били су мање-више уједињени у оцени да су два летећа објекта оборена на самом северу америчког континента балони, а један неименовани канадски званичник изјавио је за лист "Глоуб енд мејл" да је реч о летелицама "руског или кинеског порекла".

Последњи случај обарања неидентификованог летећег објекта догодио је у недељу, 12. фебруара, изнад језера Хјурон, на граници САД и Канаде. Америчке ваздухопловне снаге су, поново по директном наређењу председника Бајдена, тај предмет обориле ракетом ваздух-ваздух коју је испалио ловац Ф-16. Како су објавили у Северној команди САД (НОРТКОМ), објекат је летео недалеко од "осетљивих војних објеката" у савезној држави Монтани.

Тако су Сједињене Државе малтене преко ноћи постале епицентар "неидентификованих летећих објеката и шпијунских балона сумњивог порекла" који америчким конспиролозима у потрази за њиховим пореклом дају бескрајну инспирацију.

Дозу хумора читавој ситуацији додао је, додуше ненамерно, и амерички ваздухопловни генерал задужен за заштиту ваздушног простора САД Глен Ван Херк, који је рекао да као потенцијално објашњење не може искључити ни ванземаљце. "С разлогом их зовемо објекти, а не балони", рекао је он новинарима.

Да је ипак реч о балонима сматра војни стручњак Данко Боројевић.

"То су метеоролошки балони. Они повремено залутају, то се дешавало и раније", каже Боројевић за РТ Балкан и додаје да су у овим случајевима "авиони подигнути из пропагандних разлога".

Такво тумачење поткрепљује изјава портпарола Савета за националну безбедност САД, адмирала Џона Кирбија, који је након детекције кинеске летелице рекао да је реч о (најмање) "петом балону који је примећен изнад континенталних САД од 2017. године".

Ти инциденти, ипак, нису привукли ни приближно толико пажње као последња четири до којих дошло почетком овог месеца.

Унутрашња поларизација

Како се онда објашњава чињеница да је неколико, наизглед, најобичнијих метеоролошких балона привукло толику медијску пажњу? Део узрока треба тражити у затегнутим односима између великих сила, пре свега САД и Кине, али и између различитих политичких актера у самој Америци.

Администрација председника Бајдена нашла се на удару многих, пре свега републиканаца, који су осудили њихову спорост да реагују на појаву првог балона почетком месеца.

"Срушите тај балон", поручио је након што је уочен први балон некадашњи председник Доналд Трамп, познат по својим тврдим антикинеским ставовима.

"Кина је послала шпијунски балон да лети широм Америке. Бајденова администрација је имала прилику да га обори изнад Аљаске, али је одлучила да га пусти да шпијунира широм Америке. Крај приче", рекао је републикански сенатор из Арканзаса Том Котон.

Ни одлука да се друга по реду летелица обори изнад Аљаске није умирила републиканце, који су то видели као доказ да су САД све време имале капацитета да те објекте оборе, али да је за то недостајало политичке воље, објавио је портал "Хил".

"Ми, значи, можемо да оборимо сумњиве објекте пре него што дођу до нашег ваздушног простора", написао је на Твитеру републикански сенатор из Канзаса Роџер Маршал.

Препуцавања између представника две водеће америчке партије указују на присуство (привидне) поделе на "прокинеске" демократе и "проруске" републиканце.

Ова, у великој мери вештачка подела ушла је у амерички политички мејнстрим за време председничког мандата Доналда Трампа, кога су демократе оптуживале да је "руски човек" и да је на изборима победио захваљујући "малигном русом утицају".

Републиканци су им убрзо узвратили оптужбама да су исувише мекани према Кини, са којом је председник Трамп ушао у отворени трговински рат.

Повећане геополитичке тензије

Геополитички сукоб између Кине и САД додатно је узео маха након почетка руске Специјалне војне операције у Украјини прошлог фебруара. Кина је у више наврата критиковала амерички ангажман у тој земљи, као и ширење НАТО-а у Источној Европи, а показала је и значајно разумевање за интересе Русије.

Покушаји отопљавања односа између две водеће светске привреде, до којих је дошло након састанка председника Бајдена са његовим кинеским колегом Си Ђинпингом на маргинама самита Г20 на Балију прошлог новембра, изгледа да ипак нису уродили плодом.

Иначе дубоко подељени Представнички дом америчког Конгреса показао је да, када је реч о Кини, једноумље ипак преовладава изгласавши 9. фебруара резолуцију која осуђује "грубо кршење америчког суверенитета од стране кинеског обавештајног балона". Коначни резултат гласања: плебисцитарних 419 "за" и 0 "против".

Заоштравање односа између САД и Кине сада, нажалост, делује као неминовност.

Америка се налази на ивици нове "црвене панике", налик на ону током које су, крајем четрдесетих и почетком педесетих година прошлог века, Американци "комунистичке шпијуне" видели на сваком кораку.

Главну разлику између тог и садашњег времена представља то што ће овог пута, поред Руса, "лоши момци" бити и Кинези. Чак се и Комунистичка партија Кине савршено уклапа у већ разрађени наратив "црвене пошасти" која на сваки начин покушава да уништи "слободни свет" са центром у Вашингтону.

Докле год такви наративи буду доминирали у и даље најмоћнијој светској сили, њиховим грађанима и политичарима ће се од метеоролошких балона привиђати "шпијунски балони" и "ротирајући летећи објекти".

А ко зна, како би то рекао генерал Ван Херк, можда заиста "ни ванземаљце не би требало отписати". Још нам само то треба.

image