Свет

Америчке средњошколке никад депресивније: Суицидно двоструко више девојчица него дечака

Подаци истраживања aмеричкoг Центра за контролу и превенцију болести указују на драматичан пораст насиља, лошег менталног здравља и ризика од самоубиства код тинејџера, посебно код девојчица
Америчке средњошколке никад депресивније: Суицидно двоструко више девојчица него дечакаGetty © Joe Raedle / Staff

Скоро свака трећа од пет америчких средњошколки осећа се тужно или безнадежно, што представља погоршање нивоа менталног здравља од 60 одсто у протеклој деценији, показало је званично истраживање које су америчке власти спровеле 2021. године.

Како преноси "Њујорк тајмс", девојчице, као и адолесценти који су се идентификовали као део ЛГБТ популације, у скоро свим параметрима менталног здравља биле су лошије од дечака.

Подаци истраживања указују на драматичан пораст насиља, лошег менталног здравља и ризика од самоубиства код тинејџера, посебно код девојчица, саопштили су данас из америчког Центра за контролу и превенцију болести (ЦДЦ).

"Ниво лошег менталног здравља и самоубилачких мисли и понашања код анкетираних тинејџерки већи је него икада", рекла је новинарима Кетлин Етијер из ЦДЦ-а.

Студија није испитала узрок погоршања, али ЦДЦ истиче да је, у односу на 2017. годину, такође забележен пораст сексуалног насиља од 20 одсто међу средњошколкама.

"Сексуално насиље повезано је са менталним и здравственим проблемима, употребом недозвољених супстанци и има дугорочне последице на здравље појединца", упозорила је Дебра Хоури из ЦДЦ.

Око 57 одсто средњошколки је изјавило да имају проблема са "упорним осећањем туге или безнађа", у односу на 36 одсто у 2011. години, показали су подаци студије.

Што се тиче средњошколаца, тај број је током истог периода са 21 одсто порастао на 29 одсто.

Према објављеним подацима, дошло је до побољшања код адолесцената кад је реч о ризичном сексуалном понашању, злоупотреби супстанци и вршњачком насиљу, али је ментално здравље погоршано и више младих пријављује да често има "самоубилачке мисли".  

Истраживање о ризичном понашању младих спроведено је на 17.000 адолесцената у средњим школама широм Сједињених Држава у јесен 2021. Истраживање се спроводи сваке две године, а стопе проблема менталног здравља су расле са сваким извештајем од 2011. године, преноси "Њујорк тајмс".

Више од 40 одсто средњошколаца наводи да су се сваког дана у току две недеље осећали толико тужно или безнадежно да су због тога прекидали своје уобичајене активности.

Студија је показала да је 22 одсто тинејџера размишљало о самоубиству у протеклој години, од чега младе девојке двоструко више него млади мушкарци.

image