Свет

"Њујорк тајмс" тужио Европску комисију због СМС порука Фон дер Лајенове и директора Фајзера

Комисија сматра да личне поруке између Фон дер Лајенове и Бурлеа не спадају у обавезу транспарентности и тврди да није у могућности да их нађе
"Њујорк тајмс" тужио Европску комисију због СМС порука Фон дер Лајенове и директора Фајзера© Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Амерички лист "Њујорк тајмс" поднео је тужбу против Европске комисије због тога што извршно тело ЕУ одбија да објави СМС поруке између председнице Урсуле фон дер Лајен и извршног директора компаније "Фајзер" Алберта Бурле, фирме која производи вакцине против ковида-19.

Како је објавио "Политико", позивајући се на судска документа, "Њујорк тајмс" сматра да је Фон дер Лајенова лично преговарала о куповини вакцина од стране ЕУ.

У јеку пандемије, када је цео свет био у потрази за вакцинама против ковида 19, председница Европске комисије је наводно путем СМС порука преговарала о споразуму вредном милијарду долара с председником и извршним директором компаније "Фајзер" Албертом Бурлом.

Комисија сматра да личне поруке између Фон дер Лајенове и Бурле не спадају у обавезу транспарентности и тврди да није у могућности да их нађе.

Европски омбудсман и Европски ревизорски суд су раније осудили тајност Комисије у овом случају, а и Европски парламент се залаже за транспарентност.

Тужба "Њујорк тајмса" поднета је Европском суду правде 25. јануара.

image