Србија и Балкан

РТ Балкан анализа: Изборна трка у Црној Гори све замршенија, неизвесна кандидатура Милојка Спајића

Избори за председника Црне Горе биће одржани 19. марта, а изборна трка из дана у дан постаје занимљивија. Демократска партија социјалиста још крије будућег кандидата
РТ Балкан анализа: Изборна трка у Црној Гори све замршенија, неизвесна кандидатура Милојка Спајићаwww.globallookpress.com © Central Election Commission of R

До председничких избора у Црној Гори остало је нешто више од месец дана, а изборна трка постала је све замршенија. Поготово након што је Министарство унутрашњих послова Србије потврдило да лидер Покрета Европа сад Милојко Спајић има пребивалиште у Београду, што би могло да га икључи из трке за председника Црне Горе.

До тог податка дошло се након што је Државна изборна комисија Црне Горе затражила од Београда да достави информације о двојици политичких лидера - Андрији Мандићу који је званично кандидат за председника Црне Горе и о Спајићу који већ данима води активну кампању, али још није предао потписе за кандидатуру.

"На основу података из достављеног акта и јавно расположивих информација провером кроз електронску евиденцију пребивалишта и боравишта грађана овог Министарства на дан 10.02.2023. године, утврђено је да се Андрија Мандић не налази у истој. Такође Вас обавештавамо да лице Милојко Спајић, увидом у наведену евиденциу има пријављено пребивалиште у Београду, општина Звездара, улица Топаловићева број 4", наводи се у одговору МУП Србије.

Тако је евентуална кандидатура Спајића постала спорна, јер према условима из Закона о избору Председника у члану 1 право да буде биран има држављанин Црне Горе који је навршио 18 година живота и има пребивалиште у Црној Гори најмање 10 година у последњих 15 година.

О томе да лидер Европе сад нема потребне услове за кандидатуру претходних дана говорио је председник Покрета за промене Небојша Медојевић.

Међутим, Спајић је негирао ове оптужбе и тврдио како испуњава услове за кандидатуру.

"Никада нисам живио у Србији. Подржавам ДИК да контактира Сингапур, да конктактира Јапан, Француску и САД јер сам тамо боравио а у Србији нисам. Не разумем толику опсесију Србијом. То је политичка фарса. Зашто неке друге кандидате нису проверили. Уставом су прецизирани услови. Показао сам уверење из МУП-а који тврди да је све у реду, па ако они тврде да је све у реду не видим зашто бих сумњао", рекао је тада Спајић.

Шта пише у законима?

Једна особа не би требало да има два пребивалишта, јер је немогуће живети на два места у исто време. Међутим, на пољу права, правила логике не морају да важе.

Према Закону о пребивалишту и боравишту Србије пријава пребивалишта на новој адреси становања уједно значи и одјаву претходног пребивалишта на територији Републике Србије. Међутим, овај члан 9 закона не одређује шта се дешава ако неко има пребивалиште у другој земљи, у овом случају Црној Гори.

Треба истаћи да је, према регулативама Србије, грађанин дужан да одјави пребивалиште ако се исељава из Србије у иностранство и том приликом добија одговарајућу потврду. Да ли је Спајић то учинио није познато иако је  2020. године изабран за министра у Црној Гори.

Према истом закону, у члану 3 стоји да је грађанин држављанин Републике Србије, а да је пребивалиште место у коме се грађанин настанио са намером да у њему стално живи. 

Такође, Црна Гора не дозвољава двојно држављанство, па ако се потврди да је Спајић држављанин Србије, то аутоматски значи да не може имати и држављанство Црне Горе, а што даље подразумева да не може бити кандидат за председника те земље.

Спајић ухваћен у лажи, сносиће политичке последице

Aдвокат из Црне Горе Драгутин Дурутовић каже за РТ Балкан да није спорно да Спајић поседује држављанство Црне Горе стечено рођењем, а пребивалиште у тој земљи вероватно није одјављивао.

Правни проблем настаје у чињеници да у Србији можете пријавити пребивалиште, а не морате да га одјавите у другој земљи, тврди Дурутовић.

"Србија не тражи одјаву пребивалишта из Црне Горе, док Црна Гора тражи одјаву, јер су наши закони ригорознији", истиче наш саговорник.

Он каже да према Уставу Црне Горе кандидат може бити онај ко у последњих 15 година има 10 година пребивалиште у тој земљи, што значи да оно не мора бити непрекидно.

"Наведеном уставном одредбом није прописано да кандидат мора да има пријављено пребивалиште у Црној Гори и у време подношења кандидатуре. То што Спајић има пребивалиште у Србији, не значи да нема пребивалиште у Црној Гори, будући да одјава претходног пребивалишта није обавезујућа и не представља услов пријављивања новог пребивалишта", наводи наш саговорник.

Дурутовић напомиње да је Закон о држављанству у Црној Гори доста рестриктиван, поготово по питању бирачког права, те да ће одлуку о кандидатури Спајића донети Државна изборна комисија.

"Сигурно је да се Спајић неће у изборној трци предати лако. Осим права да бира и буде биран, Спајић је и у политичком проблему јер се сада искомпромитовао", напомиње Дурутовић.

То што је Спајић ухваћен у лажи и за посланика Демократског фронта Славена Радуновића представља већи проблем од неиспуњавања услова за кандидатуру.

"Много озбиљнији разлог је чињеница коју смо управо сазнали, а то је да је спреман да гледа право у очи и отворено изговара неистине. Значи, ради се о човеку спремном на све. Опасном по државу, по систем, по економију", сматра Радуновић.

Све су то питања о којима ће правници у Црној Гори расправљати, а тачку на све ће ставити Државна изборна комисија која одређује ко испуњава услове да буде кадидат за председника Црне Горе.

Једна од тачака дневног реда седнице ДИК заказане за 15. фебруар биће и питање Спајићеве кандидатуре. До тада, једина неспорна и потврђена кандидатура за председника Црне Горе је кандидатура једног од лидера Демократског фронта Андрије Мандића.

Улазак у трку за председника Црне Горе на изборима који ће бити одржани 19. марта до сада су осим Мандића и Спајића најавили и челник Демохришћанског покрета Дејан Вукшић, посланица Социјалдемократске партије Драгиња Вуксановић Станковић и лидер Уједињене Црне Горе Горан Даниловић.

И даље није познато ко ће бити кандидат Демократске партије социјалиста.

image