Србија и Балкан

Зоран Тодић амбасадорима Квинте и шефовима мисија: Важе ли за Србе закони или племенска правила?

Тодић у писму подсећа амбасадоре и шефове међународних организација на КиМ да је право својине у њиховим државама "неприкосновено и апсолутно"
Зоран Тодић амбасадорима Квинте и шефовима мисија: Важе ли за Србе закони или племенска правила?© Фејсбук Српска Листа

Некадашњи градоначелник Лепосавића Зоран Тодић упутио је допис амбасадорима земаља Квинте, шефовима Мисије ЕУ на "Косову", УНМИК-а, ОЕБС-а, Еулекса, команданту КФОР-а, у вези са одлуком Владе тзв. Косова о експропријацији земље чији су власници Срби са територије те општине.

"Ми грађани из заједнице чија су права директно погођена незаконитим деловањем централних власти у Приштини принуђени смо да се овом незаконитом и насилном одузимању приватне, али и имовине општине Лепосавић супротставимо свим правним и осталим демократским средствима", наводи се у писму.

Тодић подсећа амбасадоре и шефове међународних организација на КиМ да је право својине у њиховим државама "неприкосновено и апсолутно", и да је примаоцима писма "врло познато да је задирање у то право могуће изузетно и на основу строгих и прецизних законских прописа и процедура".

Низ проблематичних одлука Приштине

"Закон о експропријацији непокретне имовине (03/Л-139) је такође један од таквих закона, врло прецизан, са јасно дефинисаним процедурама, разлозима и могућностима за експропријацију имовине. Међутим, његова примена од стране тренутне Владе показује да он не важи и не примењује се једнако за све на Kосову", стоји у писму Тодића.

Тодић наводи да је као бивши градоначелник, из обавезе према грађанима те општине "дужан да на ова начин укаже на низ проблематичних одлука и активности Владе у Приштини везаних за поступке експропријације земљишта на територији општине Лепосавић коjе осим што брину власнике погођене имовине уносе страх и нелагоду код свих осталих становника".

"Kао што Вам је вероватно познато, Влада је донела одлуку бр.01/119 од 16.01.2023. године, којом се одобрава проглашење од посебног јавног интереса непокретности власника, одлуку бр.02/124 од 02.02.2023. године, којом се одобрава захтев на сопствену иницијативу за експропријацију на непокретностима које се налазе на територији општина Лепосавић и Зубин Поток, које имају за циљ да се изграде инфраструктурни пројекти за јавни интерес, као и одлуку 01/124 од 02.02.2023. године, којом се овлашћује Министарство просторног планирања, животне средине и инфраструктуре, да изврши припремне радове на непокретностима које се налазе у катастарским зонама Дрен и Лешак у општини Лепосавић", наводи Тодић.

Јесу ли полицијске базе јавни интерес

Он у писму амбасадорима и шефовима међународних мисија на "Косову" тврди да "доношење таквих одлука од стране Владе у Приштини представља кршење Закона о експропријацији, Устава и Међународних конвенција којима се регулише поступак експропријације, и иза којих се очигледно крије намера за остваривање одређених политичких циљева али и прикривање већ предузетих незаконитих активности и мера приликом изградње постојећих база специјалне полиције на које је Влади указано и од стране међународних представника".

"Одредба члана 4. Закона о експропријацији јасно предвиђа у које сврхе се може предузети поступак експропријације када је орган експропријације Влада. У сваком од ових случаја јавни интерес се везује искључиво за економски интерес и благостање грађана, попут изградње објеката за обезбеђење јавног образовања, здравства и услуга социјалне заштите, изградњу путева, рудника, енергетских постројења и слично", наводи Тодић.

Он даље тврди да се у одлукама Владе које је поменуо "не може установити поводом које то намене се утврђује јавни интерес и спроводи поступак експропријације, а што је орган који спроводи експропријацију сходно одредбама чланова 7. и 8. истог закона, био дужан да наведе".

"О тој намени постоји само назнака, искључиво само на основу онога што у медијима говоре званичници Владе, да се ради о експропријацији ради изградње полицијске и војне базе. Kроз то се јасно и једноставно може установити да се ова експропријација не спроводи ради изградње објеката у интересу власника предметних парцела, нити становника општине Лепосавић, а што је само по себи нелегитимно и супротно јавном, односно општем интересу", наглашава Тодић.

Дискриминација општине Лепосавић

Он тврди и да експропријација од стране Владе "нема за циљ побољшање животног стандарда становника општине Лепосавић јер је очигледно да се поступак спроводи у тренутку када је општина Лепосавић распуштена и нема своје органе, чиме јој је ускраћено да активно учествује јавној расправи, даје коментаре и подноси тужбе, а што је прописано чланом 3. Закона о експропријацији".

"Оваквом дискриминацијом општине Лепосавић од стране централних органа ускраћено јој је право и на правну заштиту које је загарантовано чланом 11. Европске конвенције о локалној самоуправи која се директно примењује на основу члана 123. став 3. Устава. Препоручио бих Вам да упоредите одлуке које је иста Влада спровела у другим деловима Kосова нпр. Приштини, Подујеву или Призрену, где је већинско становништво албанско, и где су поступци експропријације спроведени у складу са законом, са начином и поступком незаконите и насилне експропријације у општинама Зубин Поток и Лепосавић, где је већинско становништво српско", додао је Тодић.

Он наглашава да се "врло лако може установити да се закон и устав селективно примењују и да постоје очигледни двоструки стандарди".

"То никоме од нас на Северу Kосова, нажалост, није непознато, али се оправдано поставља питање да ли и Ви као представници демократског и цивилизованог света подржавате политику тренутне Владе и господина Kуртија да за српску заједницу на Kосову, не важе права која су прописана законом, уставом и међународним конвенцијама којима се гарантују и штите људска права, односно да су они грађани другог реда за које очигледно важе племенска правила на основу којих им се отима имовина", наводи Тодић.

Владавина права и дупли стандарди

Бивши градоначелник Лепосавића подсећа у писму да владавина права "не познаје дупле стандарде".

"Она мора бити иста и идентична према свима и у сваком случају. Намера додатне милитаризације северног Kосова скривене под наводним плаштом борбе против криминала кроз наводну експропријацију, односно класичну узурпацију приватне имовине, изазивају додатно неспокојство код већ забринутих грађана Лепосавића али и свих осталих општина на Северу Kосова", пише Тодић.

Власници непокретности чија је имовина погођена тако незаконитом експропријацијом, "која има за циљ отимање" имовине, каже Тодић, приморани су да протестују.

"Блокирали су прилазе својим парцелама јер код њих постоји забринутост да се изградњом полицијских и војних база жели извршити притисак на њих са циљем да напусте Kосово, као и да изградња таквих објеката има за циљ застрашивање и малтретирање преосталог српског становништва на Kосову", стоји у овом писму уз поруку примаоцима да од њих као релевантног и кредибилног међународног фактора, очекује да стану у "одбрану и заштиту цивилизацијских и европских вредности".

"А оне су да је право својине апсолутно право које гарантовано свим међународним документима и да се исто може ограничити по строго прописаним законским разлозима, а да се изузетно може одузети или ограничити, што дефинитивно није случај када је реч о свим поступцима експропријације у општинама Лепосавић и Зубин Поток", закључује Тодић.

image