Србија и Балкан

Мојсиловић: Потребне су године да се обучи добар специјалац

Мојсиловић истиче да почетна плата припадника специјалних јединица Војске Србије неће бити мања од 200.000 динара
Мојсиловић: Потребне су године да се обучи добар специјалац© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/bs

Јавни конкурс за пријем кандидата за специјалне јединице Војске Србије биће сутра објављен у медијима, најавио је начелник Генералштаба Милан Мојсиловић додајући да су потребне године да би се обучио заиста добар специјалац.

Генерал Мосјиловић за РТС каже да ће пријем бити усмерен и на лица која нису служила војни рок и на она која то јесу, али да ће временски садржај њиховог селективног рада бити другачији.

За оне који нису служили војни рок, како појашњава, биће продужен за око пет недеља, а за оне који јесу предвиђен је период прилагођавања и селективних обука.

Мојсиловић истиче да почетна плата припадника тих специјалних јединица неће бити мања од 200.000 динара.

"Испред нас је период од две године, то се неће дешавати сутра. И када добијемо кандидата морамо да радимо, када потпише први уговор са ВС и на њему морамо да радимо. Доброг специјалца заиста правимо годинама, његова обука и опрема су скупе. Одлука врховног команданта је да поред тога што се фокус усмерава на људски потенцијал, тежиште ће бити и на опремању, на свему оном што чини динамику савременог ратовања", навео је Мојсиловић.

Председник Србије Александар Вучић донео је одлуку организационој доградњи специјалних снага Војске Србије, а Мојсиловић каже да је крајњи циљ да војска располаже са до 5.000 специјалаца на које би Србија могла да рачуна у случају да мора да одговори на хитну кризу, а све у циљу заштите Србије и њених грађана.

"Средином јануара имали смо анализу оперативних способности ВС за 2022. годину где смо врховном команданту реферисали о стању у ВС, могућностима ВС, проблемима и између осталог, у оквиру закључака један од задатака је подизање бројног стања и организацијска доградња специјалних јединица ВС", рекао је Мојсиловић.

Наглашава да је врховни командант Војске Србије потписао одлуку за организацијску доградњу не само мирнодопског, него и ратног састава.

"Сматрам да овај задатак није лак, имаћемо изазове испред нас, али ВС има довољно снаге да све задатке које постави државни врх, на челу са врховним командантом и председником Србије може у поптуности праововремено, плански да реализује", истакао је генерал.

Честитајући грађанима Дан државности, Мојсиловић је поручио да верују и рачунају на своју војску.

image