Свет

Запад остаје без муниције: Обучаваће Украјинце да мање користе артиљерију

Амерички министар одбране Лојд Остин казао је након састанка НАТО у Бриселу да постоји забринутост у Вашингтону и на Западу због залиха муниције
Запад остаје без муниције: Обучаваће Украјинце да мање користе артиљерију© Tanjgu/AP Photo/Libkos

Приоритет Сједињених Америчких Држава у обуци украјинских војника биће да подесе начин борбе ослањајући се мање на артиљерију а више на маневрисање на бојном пољу, јер расте забринутост због немогућности Запада да попуни залихе муниције, пише "Политико".

Како је сукоб у Украјини обележен масовном употребом артиљерије, САД и европске земље покушавају да одрже корак у снабдевању Украјине муницијом.

Амерички министар одбране Лојд Остин казао је, након састанка НАТО у Бриселу, да постоји забринутост у Вашингтону и на Западу због залиха муниције.

Он је казао да је Украјина искористила много артиљеријске муниције.

"Учинићемо све што можемо, радећи са нашим међународним партнерима како бисмо осигурали да им дамо што је могуће више муниције", поручио је Остин.

Док САД и Европа траже начине да повећају производњу граната како би задржале своје залихе у складиштима и снабдели Украјину за офанзиву, оне врше напоре током обуке у Енглеској и Немачкој како би промениле начин на који се Украјина креће на бојном пољу. У склопу обуке је и проналажење начина да се Украјинци боре без трошења превише муниције.

"Радимо са украјинским војницима на различитим местима широм Европе како бисмо истакли додатну обуку о маневрисању", рекао је Остин и додао: "Тако да, како они стављају већи нагласак на маневар и обликовање бојног поља ватром, постоји велика шанса да ће им бити потребно мање артиљеријске муниције".

"Полтико" пише да је Велика Британија, која је већ обучила 10.000 украјинских војника у пешадијској тактици, обећала да ће ове године обучити још 20.000 уз помоћ Норвешке, Холандије и других тренера НАТО-а на терену.

Јучерашњи састанак министара одбране из 50 земаља донео је неке измене по питању украјинске артиљерије.

Француска и Аустралија су се сагласиле да раде заједно на производњи више муниције калибра 155 мм, која представља окосницу украјинског новостеченог западног артиљеријског арсенала.

САД су се такође трудиле током прошле године да повећају сопствену производњу граната од 155 мм, док Украјина наставља да испаљује хиљаде метака дневно, трошећи милион и више муниције од 155 мм коју су САД и Запад послали.

Смањење америчких војних залиха

Америчка војска се обавезала да ће утростручити своју месечну производњу граната у односу на период пре рата, када је производила укупно око 14.000 месечно, док ће до 2025. године та производња износити 90.000 месечно.

Смањење залиха муниције није ограничено само на топовску артиљерију. На недавним састанцима у Пентагону, амерички званичници су обавестили представнике Кијева да немају довољно војних тактичких ракетних система у својим складиштима за украјинску војску, писао је "Политико" почетком седмице.

Пребацивање АТАЦМС-а, који би више него удвостручио домет тренутне украјинске ракетне артиљерије на око 290 миља, смањио би америчке залихе и наштетио спремности америчке војске за будућу борбу, саопштио је Пентагон.

image