Србија и Балкан

Одржана јавна расправа у Лепосавићу: На пет метара од дворишта Срба градиће се војна база?

У зграду општине Лепосавић у пратњи полиције стигли су представници привремених институција у Приштини, док су у сали чекали Срби забринути за своја имања
Одржана јавна расправа у Лепосавићу: На пет метара од дворишта Срба градиће се војна база?© Зоран Шапоњић

У згради Општине Лепосавић нешто пре 11 сати почела је јавна расправа о експропријацији парцела у селима Дрен, Лешак, Бистрица и Кошутово у овој општини, као и о томе шта власти у Приштини намеравају да граде на земљи одузетој углавном од локалних Срба, староседелаца у том крају.

У зграду општине у пратњи полиције стигли су представници привремених институција у Приштини. Више десетина власника имања која су одлукама Владе у Приштини у плану да буду експроприсана је у сали, а са власницима су и њихови правни заступници.

На почетку јавне расправе, говорио је представник такозване косовске владе Африм Мурати који је покушао да власницима имања објасни шта подразумева екпропријација и која је корист екпропријације за локално становништво.

Власници не знају у које сврхе им одузимају имања

"Искрено, не верујемо у намере власти у Приштини да ће наша земља, као што пише у одлукама Владе, бити искоришћена за јавни интерес. Пре ће бити да ће на нашим њивама и ливадама бити изграђена војна касарна и то је наша највећа бојазан", рекли су представницима власти у Приштини власници имања из села Дрен и Лешак.

Адвокат Небојша Влајић, правни заступник власника имања која су предмет експропријације, поновио је представницима власти из Приштине да је велики проблем то што власници имања не знају у које се сврхе одузимају њихове њиве и ливаде. 

По његовим речима, представници из Приштине ни данас грађанима нису рекли шта ће бити грађено у ова два села да би људи могли да уложе жалбе, односно да ли ће у Дрену и Лешку "бити грађен луна парк или полицијска база".

Како је рекао Влајић, једина информација коју власници имања имају јесте она од полицијског потпуковника из Приштине који је пре две недеље командовао специјалцима у селу Дрен који су обезбеђивали раднике и грађевинске машине, и који је мештанима рекао да ће у њиховом селу бити грађена станица пограничне полиције.

Није испоштована ни једна процедура

"Полицијска или војна база,  то се у сваком случају зове касарна. Шта ће касарна у једном малом селу, коме ће то користити и која је јавна корист за грађане њена изградња. Закон говори да је поступак екпропријације предмет строгих огрничења, поступака, правила и услова који су законски утврђени. Влада је ову екпропријацији започела тако што није испоштовала ни једно правило нити процедуру коју је сама прописима утврдила и тако не може да се ради и то је кршење људских права", рекао је Влајић обраћајући се представницима власти из Приштине и власницима имања.

Према његовим речима, грађани су са правом огорчени јер их нико није благовремено обавестио о експропријацији, о намерама шта је у плану да се гради на њиховој земљи.

"Молим вас да ми изнесете и један пример да је влада такозваног Kосова започела багерима да копа по туђој земљи а да нико није обавештен. То се нигде није десило. Људи су се у Дрену пробудили и видели како тешке машине преоравају њихову земљу. Грађани су с правом огорчени, они немају где да добију информацију. Влада све крије и чути, а не даје обавештења ни локалној самоуправи", рекао је поред осталог Влајић, преноси портал "Косово онлајн".

Влајић је упитао и какав је јавни итерес касарна на пет или десет  метара од дворишта мештана, где десетине возила турирају моторе сваког дана, где ће стотине полицајаца радити дању и ноћу, где ће рефлектори да светле по целу ноћ.

"Довешће дотле да неће моћи да пусте женско дете у двориште", рекао је Влајић и додао да су мештани преко правних заступника већ поднели тужбе и да захтевају да се експропријација обустави.

"Тужба је поднета из јасних разлога да се одлука о експропријацији стави ван снаге, да се она обустави. Ови људи нису заинтересовани за накнаду штете, они нису тужили јер желе новац већ су тужбу поднели јер желе да се укину обављене радње, да се полиција, грађевинске машине и сви други склоне из места и да се њима омогући да своју земљу користе као што су и до сада користили", рекао је Влајић.

Расправа је завршена око 13 часова, a Зоран Тодић, бивши градоначелник Лепосавића рекао је после завршетка јавне расправе да грађани општине, власници парцела ни данас на састанку са представницима власти у Приштини нису добили одговоре на многа питања.

"Нажалост и месец дана после доношења прве одлуке о експропријацији на територији наше општине, тачније у зонама Дрен и Лешак, ми ни данас након доласка представника власти у Приштини, односно директора Одељења за експропријацију Минстарства просторног планирања, инфраструктуре и заштите животне средине, нисмо добили одговор за које намене Влада из Приштине покушава да врши експропријацију земљишта у овим кататарским зонама. Или немају храбрости да кажу или нешто крију. Сви смо сведоци, добили смо информацију, информисани смо од представника Косовске полицијске службе још 1. фебруара да је намера власти да се експропријација врши зарад градње базе пограничне полиције. Данас, на жалост, иако су била постављена јасна питања, људи који су дошли нису нам дали одговоре, обмањивали су присутне у сали", рекао је Тодић.

Он је додао да су мештани, власници имања већ поднели тужбе, наставиће да се боре правно, свим демократским средствима како би сачували имовину.

"Учинићемо све да не дозволимо да се на територији наше ошштине гради још једна база за потреба Косовске полицијске службе. Грађани настављају дежурства у Дрену све до повлачења грађевинских машина које су на тим парцелама" , рекао је Тодић.

Симић: Срби јасно и гласно рекли "не" покушају Приштине да им отме земљу

Представници цивилног друштва и локални представници Срба показали су како се брани кућни праг, истакао је члан Председништва Српске листе Славко Симић изјавио је данас, поводом јавне дебате у Лепосавићу.

Симић је у објави на Фејсбуку навео да су Срби "јасно и гласно снагом аргумената рекли 'не' покушају Приштине и Аљбина Куртија отимању земље, узурпацији светиња, њива и окућница".

"Током јавне расправе у општини данас су наше комшије показале да Срби на Косову и Метохији само желе право и правду, да туђе не дирају, али да своје не дају. Наставићемо заједно да се боримо да глас о истини и правди стигне до свих. Нема предаје", поручио је Симић.

image