Свет

Пацијенткињи одбијен захтев за трансплантацију срца јер није вакцинисана

Она је поручила да су пацијенти попут ње гурнути у ћошак и приморани да ураде нешто што се коси са њиховим уверењима, иначе неће добити третман од којег им зависи живот
Пацијенткињи одбијен захтев за трансплантацију срца јер није вакцинисана© Michael Matthey

Надлежне здравствене службе у Аустралији одбиле су захтев за трансплатацију срца једној пацијенткињи, након што је добила медицинско изузеће од вакцинације против вируса корона. 

Вики Дердеријан, мајка двоје деце, ослања се на вентрикуларни помоћни уређај још од 2020. када јој је срце скоро сасвим отказало, а због свог стања није вакцинисана против ковида, како би се избегао ризик од миокардитиса или перикардитииса. 

Када је дошло време да оде не преко потребну трансплантацију срца, Викторијанско одељење за здравство и социјалне услуге ју је одбило.

Она је, фрустрирана због ове одлуке, оценила њихов став као "нема вакцине, нема срца", наводи "Њујорк пост". 

"Став болнице у овом тренутку је да нема срца, уколико нисте вакцинисани. Са медицинског гледишта, ја сам стабилна и спремна да будем на листи за трансплантацију. Нажалост, правила о вакцинацији нарушавају однос пацијента и доктора", рекла је Вики Дердеријан у разговору за Канал 9.

Она је додала да су пацијенти попут ње "гурнути у ћошак" и "приморани да ураде нешто што се коси са њиховим уверењима", иначе неће добити третман од којих им зависи живот. 

"Исто важи и за лекаре, који су приморани да примењују оно што им се каже, иначе ће изгубити посао", објаснила је Дердеријан. 

Један од представника здравства рекао је да би највећи ризик за пацијенткињу био да не прими вакцину, што би могло да доведе у опасност трансплантирани орган, па чак да проузрокује и смртни исход. 

"Не желимо да се то деси вама, а свакако не желимо да се то догоди породици која је дала ту тако важну донацију", рекао је он.

image