Србија и Балкан

За Куртија је ЗСО апартхејд: Она није за људе, већ за ширење територије

Концепт српског света као новог назива за Велику Србију живи инструментализујући Србе где год да су, навео је Аљбин Курти за "Дојче веле"
За Куртија је ЗСО апартхејд: Она није за људе, већ за ширење територијеwww.globallookpress.com © IMAGO/Christian Spicker

Председник Владе тзв. Косова Аљбин Курти рекао је у интервјуу за "Дојче веле" да нема планова о састанку с председником Србије Александром Вучићем иако очекује да се преговори на високом нивоу наставе, пре свега због механизма имплементације "европског плана", временском редоследу имплементације и посебно о међународним гаранцијама за тај будући споразум.

За део Бриселског споразума који предвиђа формирање Заједнице српских општина, Курти каже да садржи расистичке елементе и понавља да је као такав већ одбијен од стране Уставног суда Косова.

"То је апартхејд. Ја сам против тога. Кад смо пре 15 година ми прогласили независност, било је 93 одсто Албанаца и речено нам је у међународној заједници да се Косово не може прогласити албанском независном државом, већ́ мултиетничком. Инсистирање сада на једној етничкој асоцијацији општина је чудно и неприхватљиво", казао је он.

Курти је додао да је немогуће тражити било какву врсту асоцијације пре међусобног признања.

"То је као тражити шољицу кафе без шољице. Није могуће", поновио је премијер привремених приштинских институција.

Он је позвао Србију да прва формира заједнице у Прешевској долини или Санџаку и покаже на свом примеру како би тај модел требало да функционише.

"Али мислим да то није идеја за људе, за повећање права за грађане, већ за територијално проширење. У Босни и Херцеговини, Црној Гори и на Косову, Србија даје стотине милиона евра да се Срби не интегришу. Дакле, концепт српског света као новог назива за Велику Србију живи инструментализујући Србе где год да су", објаснио је за "Дојче веле".

Нема повратка Срба у "косовске институције"

На питање о томе на који начин планира да врати Србе у институције "Косова", Курти је рекао да они градоначелници који су поднели оставке више не могу да се врате, већ ће морати да буду организовани нови избори.

"С друге стране, ми смо веома заинтересовани да што више Срба конкурише да постану полицајци на Косову. До сада се није пријавило довољно, али се број повећава, тако да се надамо. Не желим да замењујем Србе Албанцима на северу, али нећемо ни престати да спроводимо владавину права на целој територији", рекао је Курти.

Он је још једном позвао Србе да верују Влади "Косова" и пријаве се за посао, обећавајући да им за то "неће бити потребне чланске карте Српски листе" као што је то, како каже, раније био случај.

Уколико договори Београда и Приштине пропадну, није немогуће да дође и до новог рата, оценио је Курти.

"Не кажем да ће нас напасти ове или следеће недеље. Али такође јачамо наше безбедносне и одбрамбене капацитете", рекао је  премијер "Косова".

image