Србија и Балкан

Спајић: Одјавио сам српско држављанство, испуњавам услове да се кандидујем за председника Црне Горе

Лидер Покрета Европа сад најпре је тврдио да никада није живео у Србији, али је након информације из МУП Србије да има пребивалиште у Београду изменио своју изјаву

Лидер Покрета "Европа сад" Милојко Спајић изјавио је да је одјавио српско држављанство и да испуњава све услове за председничку кандидатуру у Црној Гори.

На питање агенције МИНА да ли има држављанство Србије, Спајић је одговорио да је имао и да је поднео захтев за испис из држављанства.

Подсетимо, Спајић је од почетка кампање говорио да никада није живео у Србији, међутим, након што је Министарство унутрашњих послова Србије објавило да има пребивалиште у Београду, лидер Покрета "Европа сад" је променио своју изјаву. Сада каже да је одјавио и пребивалиште у Србији.

"Цео живот сам црногорски држављанин и имам све формално-правне услове да будем кандидат за председника Црне Горе, јер сам рођен у овој земљи и дуже од десет година имам пријављено пребивалиште у Црној Гори", навео је Спајић.

Он је рекао да је прошао кроз трње и сплетке једне озбиљне машинерије која, како је навео, Црну Гору деценијама поткрада.

"Намеравали су да ме сломе, јер су видели да ће на место председника доћи човек који доноси промене", рекао је Спајић.

Говорећи о програму "Европа сад", Спајић је рекао да су од тог програма корист имали практично сви грађани Црне Горе.

"Желим да, као што сам то радио док сам био у Влади, учиним све како бих додатно поправио животни стандард наших грађана", поручио је Спајић.

Милатовић: Спајић и партија нису показали довољно одговорности, извинити се грађанима

Заменик председника Покрета "Европа сад" и носилац листе те партије на локалним изборима у Подгорици Јаков Милатовић саопштио је да ни лидер тог покрета Милојко Спајић ни "Европа сад" као партија нису показали потребну дозу одговорности након што је објављено да Спајић има пребивалиште у Београду.

"Мислим да је цела ситуација испала пуно гора него што можда и јесте. Нажалост, ни господин Спајић ни ми као партија нисмо показали потребну дозу одговорности да адекватно управљамо ситуацијом. Релативизовати све ово је погрешно понашање, које није у складу са вредностима које промовишемо. Једино исправно је извињење грађанима од којих неки, с правом, сматрају да су обманути", написао је Милатовић на Твитеру.

Он је додао да мора да призна да није срећан због свега.

"Али и даље верујем да је Покрет 'Европа сад', као и гдин Спајић, уз све наше мане, али и врлине, најбоља понуда на политичкој сцени. Морамо научити из грешке, и наставити да радимо за бољу, богатију и праведнију Црну Гору", закључио је Милатовић.

Млади Покрета "Европа сад" предали су синоћ Државној изборној комисији (ДИК) председничку кандидатуру Спајића. Очекује се да та институција одлучи да ли ће прихватити његову кандидатуру. За сада, једини кандидат за председника Црне Горе чија је кандидатура званично и потврдђена је један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић.

image