Русија

Руска амбасада у Вашингтону: Нуландова потврдила умешаност САД у сукоб

Рекавши да су војна постројења на Криму легитимни циљеви Украјине, висока званичница Стејт департмента, Викторија Нуланд, признала да америчка администрација подстиче амбиције кијевског режима да нападне Русију, рекао је портпарол руске амбасаде у САД
Руска амбасада у Вашингтону: Нуландова потврдила умешаност САД у сукобGetty © Photo by Mark Wilson/Newsmakers

Портпарол руске амбасаде у Вашингтону Игор Гиренко реаговао је на изјаву заменице државног секретара Викторије Нуланд о подршци украјинским ударима на Крим, рекавши да то само потврђује директну умешаност САД у сукоб.

"Изјава високе званичнице Стејт департмента о подршци украјинским оружаним снагама у нападима на Крим су јасна потврда става Русије о директној умешаности Сједињених Држава у сукоб. Званичница је признала да америчка администрација подстиче амбиције кијевског режима да нападне Русију", нагласио је Гиренко, преносе "РИА Новости".

Он је истакао да о непријатељским акцијама не говори само реторика Вашингтона, већ његова конкретна дејства.

"САД активно снабдевају Кијев савременим системима који се користе за уништавање руских региона. Они саветују украјинске војне вође. Де факто, планирају операције заједно са њима. Учествују у гађању војних циљева, што амерички стручњаци отворено признају", додао је Гиренко.

Руски дипломата је оценио да је "хушкање украјинских снага да нападну Крим, једнако њиховим настојањима да нападну Москву или Владивосток".

"Сматрамо да је ова позиција Вашингтона нескривена манифестација њеног ратоборног става према Русији. Целој међународној заједници требало би напокон да постане јасно да су управо САД главни иницијатор конфронтације у Украјини", додао је Гиренко.

Он је такође рекао да су покушаји САД да искористе Украјинце за наношење стратешког пораза Русији осуђени на неуспех.

"Нико не може ни најмање да сумња да Русија неће заштитити своје грађане и територију", закључио је дипломата.

Заменица америчког државног секретара Викторија Нуланд назвала је војна постројења на Криму "легитимним циљевима" Украјине.

"Ово су легитимне мете, Украјина их гађа и ми то подржавамо", рекла је она на виртуелном догађају у Карнеги центру.

Према њеним речима, "на Криму се налазе масивне војне инсталације које је Русија претворила у важне логистичке тачке".

"Чак и ако се постигне праведан мир, потребно је дугорочно планирање и изградња украјинске војске будућности, способне да обузда све апетите који се могу појавити код Путина у будућности", рекла је Нуландова.

image