Русија

Косачов: Ако се Украјина претвори у други Авганистан, Нуландова ће бити кажњена

Москва добро зна шта је "дипломатија" Викторије Нуланд када је рекла да САД желе да виде "стратешки пораз" Русије, због чега ће наставити да подржавају Украјину све док је неопходно, рекао је председавајући Комитета за спољне послове Савета Федерације
Косачов: Ако се Украјина претвори у други Авганистан, Нуландова ће бити кажњенаwww.globallookpress.com © Federation Council of Russia/via Globallookpress.com

Заменик председника Савета Федерације Константин Косачов рекао је да ако се цела дугорочна украјинска авантура Вашингтона претвори у други Авганистан или Ирак, онда ће заменица америчког државног секретара Викторија Нуланд бити кажњена.

"'Зли геније' кијевског државног удара 2014. године, заменица америчког државног секретара Викторија Нуланд, поново се истакла рекавши да украјинска војска има законско право да удара на објекте на Криму. Заправо, чињеница да су америчка војска и обавештајци ангажовани у одређивању мета украјинске војске није дуго скривана. Али сада један од водећих америчких политичара одређује мете, уместо да се бави дипломатијом", написао је Косачов на Телеграму.

Како је руски званичник навео, Москва добро зна шта је Нуландкина "дипломатија" када је рекла да САД желе да виде "стратешки пораз" Русије, због чега ће наставити да подржавају Украјину све док је неопходно.

Према његовим речима, немогуће је не поменути речи новинара Симора Херша, који је рекао да је Викторија Нуланд "дубоко умешана у догађаје револуције на Мајдану 2014. године", неколико недеља пре Бајденовог обећања да ће ликвидирати Северни ток.

"Очигледно, оно што Бајден има на уму је оно што Нуланд има на језику", додао је Косачов.

Он је подсетио и на друге изјаве Нуландове да "САД желе хитну примену Минских споразума", када је рекла да је време да се "стане на гас и види да су договори испуњени", после консултација у Москви пре неколико година.

Косачов је навео како је тачно Украјина "додала гас", данас се јасно може видети после открића Порошенка, Меркелове и Оланда.

"Нервозу 'евромајданске виле' је лако објаснити: ако се цела дугогодишња украјинска авантура Вашингтона претвори у други Авганистан или Ирак, нећете дуго морати да тражите кривце – она ће бити прва кажњена. А питања о томе ко је тачно увукао САД у овај сукоб са нуклеарном силом, све чешће се објављују на страницама америчких медија", нагласио је он.

"Чини се да Нуландови токсични 'колачићи' почињу да се враћају свом власнику, а и сам 'пекар' очигледно почиње да се нервира, покушавајући да што више подигне улог. Њени лични интереси су сада отворено у супротности са америчким, али она изгледа нема шта да изгуби", закључио је Косачов.

image