Србија и Балкан

Влада Србије шаље помоћ Сирији и Турској

За Сирију је намењена роба у вредности од 878 хиљада евра, док ће Турској бити послата роба вредности 830,5 хиљада евра
Влада Србије шаље помоћ Сирији и Турској© Влада Србије

Србија ће Турској и Сирији упутити хуманитарну помоћ у виду медицинске опреме, лекова, робе и новца, одлучено је на данашњој седници Владе. 

Сходно томе, влада је усвојила Закључак о сагласности за образовање оперативног тима за координацију те помоћи.

Оперативни тим ће прибављати информације о потребама Турске и Сирије у роби, одређиваће врсте, количине и приоритет њеног упућивања, начине транспорта, као и координацију слања новчане помоћи која је прикупљена од физичких и правних лица путем посебних бројева телефона који су отворени за ову намену.

До данас, у лековима и медицинској опреми за Сирију је издвојено 1,03 милиона евра, а за Турску 1,01 милион евра.

Што се тиче робе, за Турску је опредељена донација у вредности од 830,5 хиљада евра, док је за Сирију намењена роба вредности 878 хиљада евра.

Први контингенти медицинске опреме, лекова и робе већ су упућени у угрожена подручја.

Поред помоћи у роби, лековима и медицинској опреми, за ове две државе, погођене разорним земљотресом 6. фебруара 2023. године, издвојено је и по милион евра како би се допринело санирању хуманитарне катастрофе која се десила.

Влада је усвојила и Закључак о олакшавању транзита кроз царинско подручје Србије, ради допремања хуманитарне помоћи овим државама како би у најкраћем могућем року стигла до грађана који живе у подручјима погођеним земљотресом.

image