Свет

Мала свађа међу пријатељима: Зашто се украјински режим и белоруска опозиција не воле?

Кијев белоруским опозиционарима замера то што нису ефикасни у протестима против Лукашенка, док они Украјинце оптужују за додворавање Минску
Мала свађа међу пријатељима: Зашто се украјински режим и белоруска опозиција не воле?www.globallookpress.com © Pavlo Gonchar

Односи режима у Кијеву и белоруске опозиције предвођене некадашњом председничком кандидаткињом Светланом Тихановскајом налазе се у озбиљној кризи, иако се они макар номинално налазе на истој, антируској страни у сукобу са Москвом и Миснском.

Док украјинске власти белоруску опозицију не схватају превише озбиљно и критикују њихову "неспособност да изведу људе у Белорусији на улице", белоруски опозициони покрет оптужује Кијев да тајно преговара са председником Александром Лукашенком, преноси "Политико".

Предводница белоруског опозиционог покрета Светлана Тихановскаја позвала је у октобру прошле године власти у Украјини да "формирају савез са демократском Белорусијом и пруже подршку белоруском покрету отпора", али није наишла ни на какав одговор.

У Кијеву нису одушевљени белоруским опозиционарима, пре свега њиховом неспособношћу да изведу људе на улицу и дестабилизују председника Лукашенка, односно они "не верују да опозиција има било какав утицај на белоруско друштво", како је то за "Политико" рекао саветник украјинског председника Михаил Подољак.

Тензије су повећане и услед одлуке ЕУ да Белорусији и Лукашенку ипак не уведе додатне санкције, иза чега многи у белоруској опозицији верују да стоји лобирање Кијева.

"Позивамо Украјину и Запад да одрже принципијелан став и не склапају неке тајне споразуме са Лукашенковим режимом", рекла је Тихановскаја за "Политико".

Опасност са севера

Западни медији већ неко време спекулишу да би Белорусија могла да се директно укључи у украјински сукоб на страни Русије. У Кијеву са забринутошћу гледају на "повећање броја руских војника у Белорусији", пише "Полиитко".

Лукашенко је раније ове недеље рекао је да ће се та земља против Украјине борити само у случају агресије на белоруску територију, пренела је "БелТА".

"Спреман сам да се борим заједно са Русима са територије Белорусије само у једном случају: ако бар један војник дође из Украјине на нашу територију да убија мој народ. Ако изврше агресију на Белорусију, одговор ће бити најоштрији", рекао је Лукашенко и додао да ће тада "рат добити сасвим другачији карактер".

Лукашенко је у исто време нагласио и да су Белоруси мирољубиви људи и да не желе рат.

"Знамо шта је рат. Ми не желимо рат. И ни у ком случају нећемо слати своје трупе на територију Украјине, осим ако одатле не извршите агресију на територију Белорусије", рекао је Лукашенко.

Беспомоћна опозиција

Светлана Тихановскаја је била водећи кандидат опозиције на белоруским председничким изборима 2020. године, на којима је, према званичним подацима, освојила око 10 одсто гласова. Она је одбила да прихвати резултате тих избора, тврдећи да су они "покрадени" и да је она заправо победила.

Тихановскаја је последње две године провела путујући и лобирајући за подршку свом покрету у земљама Запада. Администрација украјинског председника Владимира Зеленског је, ипак, и пре почетка Специјалне војне операције имала мало контаката са њом, са изузетком једног састанка који је прошле године одржала са тадашњим председничким саветником Алексејем Арестовичем.

Она је, како наводи "Политико", била изненађена ставовима које су људи у Украјини имали о Белорусији.

"Ми смо мислили да Украјинци већ знају каква је ситуација са репресијом у Белорусији. Ипак, када је рат започео, схватили смо да нико у Украјини није знао ништа о томе. Лукашенко је био популаран у Украјини: људи су хвалили укусно млеко и добре путеве у Белорусији", рекла је белоруска политичара.

Односи са украјинским властима, ипак, остали су ограничени и након почетка Специјалне војне операције, а белоруски опозиционари сматрају да Кијев прави грешку зато што одбија да прекине све односе са Лукашенком.

"Ми разумемо да украјинске власти не желе да провоцирају Лукашенка. Али ако мислите да ће га то спречити, варате се. Почетком 2022. године он је обећао да Украјини да неће бити напада, а знамо до чега је то довело", написала је Тихановскаја на Телеграму.

Тим председника Зеленског, са друге стране, очигледно не сматра да је белоруска опозиција претерано озбиљна организација.

"Правити коалиције и стално разговарати о томе ко ће заузети коју министарку функцију у влади у егзилу је у реду", рекао је Подољак, "али ми би желели да знамо шта та њихова 'алтернатива Белорусија' значи у пракси. На чему они уопште граде ту алтернативу?".

Он је додао и да су у Кијеву на почетку Специјалне војне операције очекивали да ће белоруска опозиција организовати масовне антиратне протесте у тој земљи, што се ипак није обистинило.

"Ми смо заиста веровали да ће се то десити. Али показало се да Белорусија није земља за то. Они нису успели да убеде народ да њихова држава не би требало да учествује у освајачком рату", рекао је Подољак.

image