Свет

Консензус у Америци све шири: Украјина не може да заузме Крим

Да би Украјина била безбедна, Крим "у најмању руку мора бити демилитаризован", сматра Викторија Нуланд
Консензус у Америци све шири: Украјина не може да заузме Кримwww.globallookpress.com © Aleksey Ivanov/ TV Zvezda

Консензус у Америци да Украјина не може војно да заузме Крим шири је него што људи мисле, рекао је демократски конгресмен и водећи члан одбора за оружане снаге Представничког дома САД Адам Смит.

"Мислим да је консензус да Украјина не може војно да заузме Крим шири него што људи мисле", рекао је он на маргинама Минхенске безбедносне конференције.

Док власти у Кијеву тврде да планирају да "врате сваки педаљ окупиране Украјине, укључујући и Крим", борбе око тог полуострва биле би изузетно дуге и крваве, зато што је руска војска на њему добро утврђена, пише "Политико".

Смит је рекао да ће, пре или касније, сукоб морати да буде окончан преговорима. "Најбољи сценарио био би нека врста договора око 'једне Украјине'", рекао је он. Право питање је "да ли можемо да добијемо безбедносне гаранције за Украјину које би САД и другим државама омогућиле да наставе да наоружавају Украјину, како Русија ово не би поновила", сматра Смит.

Он није искључио евентуалне борбе за Крим, али је рекао да је ће то бити "украјинска одлука". Његови коментари, ипак, указују на то да све више људи у Вашингтону сматра да ће сукоб морати да буде окончан мировним преговорима.

"Какву ког да одлуку Украјинци буду донели, њихова земља неће бити сигурна ако Крим у најмању руку не буде демилитаризован", рекла је заменица државног секретара Викторија Нуланд.

Званичници Пентагона недавно су члановима одбора за оране снаге Представничког дома САД рекли да су "шансе да Украјина врати Крим у скоријој будућности мале", преноси "Политико".

Власти у Кијеву дефинитвно неће бити задовољне таквим коментарима, пошто је украјински председник Владимир Зеленски успостављање контроле над тим полуострвом зацртао као један од својих главних циљева.

Покушај заузимања Крима представљао би црвену линију за руског председника Владимира Путина, рекао је државни секретар САД Ентони Блинкен у недавном разговору са групом експерата, преноси "Политико".

Он је додао да Вашингтон неће активно подржавати украјинске покушаје војног заузимања Крима, али да је одлука о томе припада "искључиво Кијеву".

image