Свет

Цијена права ситница: Бизнисмен купио белгијске тенкове у бесцење, сад их продаје Бриселу за милионе

Белгијски бизнисмен Фреди Верслујс поседује више тенкова од белгијске војске
Цијена права ситница: Бизнисмен купио белгијске тенкове у бесцење, сад их продаје Бриселу за милионеwww.globallookpress.com © Axel Heimken/dpa

Белгијски бизнисмен Фреди Верслујс поносни је власник 50 тенкова "леопард 1" - што Верслујсов лични арсенал чини већим од оног којим се "поноси" белгијска војска, која, истини за вољу, више нема ниједан тенк.

Како наводи Ројтерс, 61-годишњи бизнисмен је претходно купио расходоване тенкове по цени од свега 40,000 евра по комаду управо од белгијске владе, која је, каже Верслујс, једноставно хтела да их се отараси. Од 50 тенкова, бизнисмен указује да је свега 33 у функционалном стању.

Бизнисмен каже се на тај потез одлучио спекулишући да ће у будућности моћи да оствари профит тако што ће их продати за резервне делове.

Цијена права ситница

Верслујсов хангар у околини Брисела може бити управо оно што Белгија тражи преврћући сваки камен, не би ли се придружила колективном Западу на челу са Немачком и САД у наоружавању кијевског режима тенковима. 

Међутим, за разлику од ЕУ званичника који су показали да им је наоружавање Кијева битније од сопствених интереса, Верслујс изгледа да следи филозофију сличну оној Сир Оливера, лика из стрип-серијала "Алан Форд", и сада наводи да би цена могла да износи и до милион евра по ремонтованом возилу.

Верслујс указује да би довођење тенкова у функционално стање био скуп процес, те да само замена азбеста у мотору кошта око 75.000 евра док би замена контролних система за гађање могла да кошта и 350.000 евра.

Белгијска министарка одбране Лудивин Дедондер је изјавила да влада у Бриселу разматра могућност откупљивања тенкова којих се претходно ратосиљала да би их послала Кијеву, али је у критици тренутних поседника "леопарда" оценила да су цене по којима се они сада нуде "неразумне" и "екстремно високе".

Иако Дедондерова није посебно ословила Верслујсову фирму, он је сигуран да се критике односе на њега, додаје Ројтерс.

image