Свет

Док прогони све руско, председница Молдавије тврди да Русија води хибридни рат против Кишињева

Санду сматра да Москва финансира протесте да би дестабилизовала друштво, срушила је владу и довела проруске политичаре на власт
Док прогони све руско, председница Молдавије тврди да Русија води хибридни рат против Кишињева© tanjug/ AP Photo/Aurel Obreja

Док се у Молдавији укидају руски медији, прогоне политички противници, ограничава употреба руског језика, фалсификује заједничка историја и вештачки ограничавају политички, трговински, економски и хуманитарни контакти са Русијом, председница Републике Маја Санду говори да Русија води хибридни рат против републике и да је наводно платила протесте како би збацила владу и довела на власт проруске снаге.

Украјински председник Владимир Зеленски је током говора у Европском савету рекао да је украјинска обавештајна служба претходно пресрела наводни "руски план" за "уништење демократског поретка" у Молдавији на шта је упозорила молдавско руководство.

Санду је напоменула да материјали добијени од украјинских партнера садрже упутства о правилима уласка у Молдавију за држављане Русије, Белорусије, Србије и Црне Горе, све владине агенције раде на спречавању ових претњи и држању ситуације под контролом. Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић је, на њену изјаву, затражио доказе.

"Русија води хибридни рат против Молдавије, имамо много примера. Они су платили протесте да би срушили легитимно изабрану власт, сада смо сазнали за нови план да покушавају да доведу људе изван земље да организују насилне протесте", рекла је Санду, говорећи на Минхенској безбедносној конференцији.

Према њеним речима, највећу штету Молдавији наносе пропаганда и дезинформације против којих власти покушавају да се боре различитим методама.

"Било је много сајбер напада, било је много лажних извештаја о бомбама – све то има за циљ дестабилизацију друштва и коришћење тешке економске ситуације за извођење људи на улице, рушење владе и довођење проруске владе", додала је Санду.

Упркос антируској политици молдавских власти која не одговара интересима грађана, Москва и даље остаје отворена за развој билатералних односа, рекла је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Минхенска конференција отворена је у петак, а другу годину заредом на њој не учествује Руска Федерација, упркос тврдњама многих политичара да је изградња безбедности и тежња ка миру без дијалога са Москвом немогућа. Централна тема конференције је криза у Украјини. На прошлогодишњој конференцији у Минхену, Зеленски је запретио да ће преиспитати одрицање Украјине од нуклеарног оружја.

image