Србија и Балкан

Подкаст "Локомотива": Прича о ванземаљцима служи да би се прикриле друге важне политичке теме

Шта се то крије у песми која ће представљати Хрватску на овогодишњој Евровизији, какве поруке "токсичне љубави" су послате у честиткама поводом дана државности Србије од стране Блинкена и Бајдена и како то да се ванземаљци у Америци увек појаве када им време није - откријте у новој епизоди подкаста "Локомотива" у којој је гостовао филозоф и репер Дарко Делић
Подкаст "Локомотива": Прича о ванземаљцима служи да би се прикриле друге важне политичке теме

Трактор, црни кожни капути који изгледају попут оних у нацистичкој Немачкој, бркови попут Хитлерових, све је то део сценографије за песму "Мама Шћ" бенда Лет 3 - новоизабраног представника Хрватске на Евровизији 2023. године. Неки ће рећи да су то све уметнички погледи на свет једне креативне групе људи, ти исти ће вероватно приметити и да је Евровизија један потпуно аполитички, пре свега породични пројекат где се јако пази на речник и да се сваки облик исказивања мржње дисквалификује.

Сличним аргументима су се правдали и они на Вимблдону 2022. године, када су забрањени тенисери из Русије као и заставе и симболи Русије, а све под плаштом те либералне мантре да се слобода брани забраном других што је ништа друго него облик расизма.

Овогодишња песма за најбољу песму Евровизије одржаће се у Великој Британији - Ливерпулу, граду који ће бити обојен у украјинске боје након њихове прошлогодишње крајње (не)очекиване победе. Није тајна да такмичење за најбољу песму Евровизије одавно не представља место где се мери неки квалитет музике већ да се иде линијом која је у тренду, а Хрватска је ове године као створена за новог победника.

Упркос томе што пропозиције такмичења имају огромно покриће да ову песму дисквалификују због политичког говора мржње, шансе за то готово да не постоје, док могућност за победу ове песме према кладионицама сваки дан постају све веће и веће.

Чврсти и болни ,,загрљај пријатеља”

Са сезоном честитки поводом дана државности - Сретења, годинама уназад навикли смо да паралелно са тренутком када Србија слави државност, подизање Првог српског устанка и касније усвајање Сретењског устава, добијамо честитки које имају фусноте са епитетом претњи. У честитки америчких председника и државних секретара увек се нађе и понека обавеза, препорука или пацка.

Овај пут, за разлику од претходних година, када је тема била међусобно признање између Србије и тзв. Косова које се тако успут налазило у писмимама честитике дану државности Србије, на папиру овај пут нашао захтев, жеља, примедба, ултиматум или како већ ко жели да прочита са (пре)поруком увођења санкција Русији и преласком на "праву страну историје". 

Ванземаљци у прави час

Баш као у Холивуду, као шлаг на торту свим светским дешавањима појавили су се и ванземаљци. Од тајанствених балона из Кине до потенцијалне претње по цео свет није прошло пуно времена. Објаве да се ради о ванземаљцима видели смо из Пентагона и то баш у тренутку када излазе докази шта се то десило са Северним током и незапамћеној еколошкој катастрофи у Охају. Константно се у Америци диже такозвана "УФО" паника везано за ванземаљце кад искрсне неки проблем, то изгледа као неко троловање, ево сад у Охају је била масовна еколошка хемијска катастрофа”, рекао је Дарко Делић у емисији и додао да овакве драме које се пласирају у медијима служе да би бациле сенку дешавања која су заиста прворазредни политички проблем попут дизања Северног тока у ваздух.

Подкаст "Локомотива" емитује се сваке суботе у 19 часова.

image