Свет

Нема места за мртве у Турској: Фудбалски терен претворен у гробље

Подигнути су и шатори како би се извели исламски посмртни ритуали, а тела се умотавају у покров
Нема места за мртве у Турској: Фудбалски терен претворен у гробље© TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

У разорном земљотресу који је 6. фебруара погодио Турску и Сирију погинуло је више од 47.000 људи, број несталих у обе земље није објављен, док многе породице губе наду и желе само да достајанствено сахране своје мртве. Чак је и фудбалски терен претворен у гробље у турском граду Пазарчик, пренео је турски ТРТ.

У Турској је разорено више од 345.000 станова.

Светска здравствена организација процењује да је хуманитарна помоћ неопходна за 26 милиона људи у обе земље.

"У Сирији, у којој је од земљотреса страдало више од 5.800 људи, власти на северозападу земље који контролише Дамаск не дозвољавају улазак у ту област", изјавио је директор Светског програма хране Дејвид Бисли.

Он је навео да то омета њихове операције и да тај проблем мора да буде решен што пре.

"Време истиче, а нама понестаје новца. Наша операција кошта око 50 милиона долара месечно и подразумева само одговор на земљотрес", рекао је Бисли.

Бисли је додао да, "ако Европа не жели нови талас избеглица, треба да издвоји средства за помоћ".

У турском граду Пазарчик, где је био епицентар земљотреса, фудбалски терен је претворен у гробље, стативе су и даље остале на месту, али је терен прошаран са око 100 рака.

Сваки свеже ископани гроб прекривен је дрвеном даском која означава исти датум смрти.

"Чекали смо 10 дана да добијемо тела преминулих која су остала испод рушевина", рекао је Хусеин Акис, који је сахранио братаницу, поред њеног мужа и два сина.

На гробљима у Кахраманмарашу, неколико хиљада нових гробова брзо је премашило број старих гробова, који су ту били пре земљотреса, што само осликава обим катастрофе.

"Да ли бисте се молили да пронађете беживотно тело? Ми да - да бисмо предали тело породици. Они желе достојанствену сахрану, гроб", изјавио је возач булдожера Акин Бозкурт из тог града.

Према исламској традицији, тело преминулог треба да се сахрани у најкраћем могућем року, преноси Ројтерс. Подигнути су и шатори како би се извели исламски посмртни ритуали, а тела се умотавају у покров.

Празни сандуци, који су послати из целе Турске, нагомилани су поред гробља.

image