Свет

Блинкен ће посетити Турску, једна од тема чланство Шведске и Финске у НАТО-у

Амерички државни секретар обићи ће и подручје погођено разорним земљотресом
Блинкен ће посетити Турску, једна од тема чланство Шведске и Финске у НАТО-у© Tanjug/AP Photo/Petr David Josek, Pool

Амерички државни секретар Ентони Блинкен иде у званичну посету Турској, а једна од тема ће бити како Вашингтон може да помогне тој земљи након разорног земљотреса, али и о турска блокада шведске и финске апликације за чланство у НАТО-у.

Посебан проблем постоји са Шведском, за коју Анкара тврди да пружа заштиту терористима.

Са друге стране, постоје индикације да би Турска могла да буде отворена за чланство Финске у том савезу, наводи Ројтерс.

Блинкен ће слетети у ваздухопловну базу "Инџирлик" у јужној провинцији Адана, одакле ће се хеликоптером упутити ка области погођеном земљотресом.

Он ће у понедељак разговарати са турским министром спољних послова Мелвутом Чавушоглуом, а очекује се да ће се амерички државни секретар састати и са председником Реџепом Тајипом Ергоданом.

Шведска и Финска у НАТО у замену за авионе

Шведска и Финска аплицирале су за чланство у НАТО-у у априлу прошле године, али су наишле на блокаду од стране Турске.

Анкара од Хелсинкија и Стокхолма очекује да заузму чвршћи став према Радничкој партији Курдистана (ПКК), коју Турска и Европска унија сматрају терористичком организацијом. 

Ердоган је у јануару рекао да је отворен за чланство Финске, али проблеми и даље постоје у односима са Шведском.

Турска, са друге стране, жели да купи америчке ловце Ф-16, чију је продају блокирао амерички Конгрес "макар док апликације две нордијске државе не буду прихваћене", преноси Ројтерс.

Демократски сенатор Крис Ван Холен рекао је да допуштање само Финској да постане чланица НАТО-а неће бити довољно.

"Неће бити продаје авиона Ф-16 ако Ердоган настави да блокира чланство Финске и Шведске. Он не може да пусти само Финску и да добије зелено светло за те авионе, и сматрам да тако већина људи овде мисли", рекао је он.

Бајденова администрација је више пута подржала продају тих авиона Турској и нагласила да она није повезана са чланством Шведске и Финске у НАТО-у, али јесте признала да би позитивни сигнали по том питању могли да утичу на Конгрес.

Турска је изразила своју фрустрацију зато што сматра да су та два путања све више повезана.

Ердоганов главни спољнополитички саветник Ибрахим Калин рекао је прошлог месеца да се нада да споразум о Ф-16 неће постати "талац" чланства Шведске и Финске у НАТО-у.

image