Свет

Сви председнички здравствени налази: Некоме мидер, а неком таблете против никотина и горушице

"Њујорк тајмс" поставио је питање да ли су године само број и подсетио на лекарске прегледе и стања бивших шефова Сједињених Држава
Сви председнички здравствени налази: Некоме мидер, а неком таблете против никотина и горушицеGetty © Ron Sachs-Pool

Полемика на тему да ли је председник САД Џозеф Бајден престар да би био реизабран за вођење Беле куће се наставља, а забринутост јавности расте, пре свега због бојазни да "изборна кампања представља спринт, а да је управљање државом ипак маратон".

"Њујорк тајмс" поставио је питање да ли су године само број и подсетио на лекарске прегледе и стања бивших шефова Сједињених Држава. 

Иако традиција објављивања резултата председниковог физичког здравља датира још од Ричарда Никсона, очекивања о томе колико информација ће бити на располагању народу, су варирала.

Познато је да је Џон Ф. Кенеди патио од хроничне Адисонове болести, као и да је крајем 1954. године био подвргнут двема операцијама кичме, после чега је и носио мидер.

Доктор Ричарда Никсона жалио се да није довољно вежбао.

Када је Барак Обама као први Афроамерички председник прошао рутински физички преглед, његов лекар приметио је да је прешао са цигарета на никотинске жваке. Отишао је и много даље, откривајући да је због изражене желудачне киселине и проблема са горушицом пио лекове и значајну количину витамина Д. 

Према лекару Џорџа Буша Млађег, његов пацијент повремено је пушио цигару, а заједничко њему и Обами било је то што су обојица јавности пружили информације о висини, тежини и холестеролу.

Лекар Била Клинтона у картон је уписао детаље о његовој променљивој тежини.

Трампова администрација је 2018. године послала др Ронија Џексона, бившег лекара Беле куће, да изјави новинарима да је Доналд Трамп уживао у "одличном здрављу", иако није доставио ниједан доказ о томе. У меморандуму о Трамповом здравственом стању објављеном 2019. године, нису наведени детаљи физичких прегледа којима је републиканац прошао, нити њихови резултати, као што је то био случај код Обаме.

Неки председнички кандидати су се потрудили да одговоре на питања о својим годинама и здравственом стању.

Године 2008, након што је сенатор Џон Мекејн обезбедио републиканску председничку номинацију, његови лекари су позвали око 20 новинара у собу у Аризони како би прегледали његову медицинску документацију.

Новинарима су дате две хрпе медицинских извештаја на више од 1.000 страница, укључујући лабораторијске налазе, клиничке белешке, извештаје о патологији, лекарске савете и податке о анестезији, руком писане белешке и информације о осигурању, углавном са клинике Мејо у Аризони, где се лечио од рака.

Иако не постоји законска обавеза према којој амерички председници морају да се подвргну годишњем лекарском прегледу чије би резултате јавно поделили, др Ден Блејзер, професор емеритус на Медицинском факултету Универзитета Дјук каже да количина објављених информација зависи од актуелне администрације и да је "главна ствар сазнати шта је неко способан да уради следеће године".                                                           

Да подсетимо, након систематског прегледа и колоноскопије у Националном војном медицинском центру "Волтер Рид", Бела кућа је објавила писмо од шест страница председниковог лекара Кевина О'Конора, у коме се Бајден проглашава "здравим, енергичним и способним за обављање дужности".

О'Конор је 2021. године приметио да је председник развио израженију склоност ка кашљу током говора и укоченији ход узрокован променама на кичми, а у вези са годинама. Такође је искључио могућност да укоченост може бити узрокована можданим ударом, мултипла склерозом, Паркинсоновом болешћу или другим неуролошким поремећајима.

Он у свом извештају није навео да ли је Бајден прошао когнитивно тестирање, иако се оно препоручује код старијих особа. То га је такође учинило рањивим на нападе републиканаца, па је Ники Хејли, која је у уторак најавила своју председничку кандидатуру, позвала на "обавезне тестове менталне способности за политичаре старије од 75 година".

image