Свет

Запад нема довољно исправних тенкова за Украјину

Земље НАТО-а морају да се суоче са болном истином да су њихове армије у последњих 30 година исцпрљене, каже Бен Волас
Запад нема довољно исправних тенкова за УкрајинуGetty © Photo by Sascha Schuermann/Getty Images

Министар одбране Велике Британије Бен Волас рекао је да су након одлуке да Украјини испоруче модерне тенкове, многе земље схватиле да велики део њиховог наоружања није исправан.

Волас је оценио да су проблеми постали очигледни након састанка који је Немачка организовала са савезницима из НАТО-а о испоруци тенкова Украјини.

"Постоји политичка одлука. Политичари су послали своје војске у складишта, само да би схватили да њихови тенкови нису употребљиви или поправљени за испоруку Украјини", навео је Волас у интервјуу за "Шпигл".

Према његовим речима, земље НАТО-а морају да се суоче са болном истином да су њихове армије у последњих 30 година исцпрљене.

"Постоје бројке о томе колико свака земља има тенкова. Али, постоји и реалност која нам говори да је премало њих употребљиво", казао је британски министар и нагласио да су и залихе муниције исцрпљене.

"И у погледу залиха муниције установили смо да наши мирнодопски планови нису довољни. Нисмо рачунали на прави рат, тако да су циљне бројке за муницију биле прениске", признао је.

Украјина ће добити модерне ловце тек након завршетка сукоба

На питање да ли ће тенкови стићи у Украјину на време, британски министар позвао је да се "другим партнерима да још мало времена" и да борбена возила нису чудесно оружје за експресну победу у рату. Истакао је да је веома важна обука украјинских војника.

Када је у питању испорука борбених авиона Кијеву, Волас каже да ће проћи много времена пре него што се то догоди.

Према његовим речима, брзих испорука авиона неће бити ни у овој фази сукоба, а ни за шест месеци.

"Модерни авиони као што је Јурофајтер, који ми у Великој Британији зовемо Тајфун, биће испоручени Украјини тек након завршетка сукоба. То је консензус међу западним партнерима", навео је британски министар.

image