Србија и Балкан

Ко о чему - приштински званичници о Русији: Ми смо Запад, Србија је стала уз Путина

Тајне акције Русије и Србије се одвијају у земљама у региону, навела је министарка иностраних послова привремених приштинских институција
Ко о чему - приштински званичници о Русији: Ми смо Запад, Србија је стала уз ПутинаGetty © Carsten Koall

Министарка иностраних послова привремених приштинских институција тзв. Косова Доника Гервала Шварц рекла је у интервјуу за "Израел Хајом" да је председник Србије Александар Вучић више пута "претио ратом 'Косову'" и да је једини разлог због чега до сукоба није дошло "уздржаност" Приштине и присуство америчких трупа.

Приштинска званичница није пропустила прилику да каже све оно што њихови партнери са Запада желе да чују, па је у већем делу интервјуа говорила о "руском утицају" на Балкану.

"Само у протекле две године председник Србије Александар Вучић је неколико пута запретио 'Косову' ратом, чак и распоређивањем трупа на нашој граници, слањем ратних авиона, посетом руског амбасадора тим трупама, укључивањем руске војске у српско министарство одбране, повећањем војних капацитета и заједничким вежбама са руском војском. Недавно смо открили Вагнерове плаћенике на нашој граници и шверц оружја на 'Косово'. Друге тајне акције Русије и Србије се одвијају у другим земљама у региону", рекла је Гервала.

Гервала је, неиронично, додала да је Приштина показала уздржаност у тим случајевима и додала да је могло да дође до сукоба.

"Сам разлог што се овај агресивни приступ не претвара у отворени сукоб је уздржаност наше владе и присуство америчких трупа на 'Косову'. Тек недавно су САД упутиле оштро упозорење Вучићу, који жели да распореди српске трупе на 'Косову', војске која је била одговорна за најгоре злочине и протеривање скоро половине нашег становништва и која се никада неће вратити на 'Косово'. 'Косово' је, као и Израел, навикло на сталне претње. Ми смо део Запада, док је Србија пуномоћник Путина", навела је Гервала.

Она је подсетила да Србија није увела санкције Русији, након што је отпочела Специјална војна операција у Украјини и изнела низ оптужби на рачун Београда.

"У октобру 2022. Србија је потписала споразум са Русијом да уради управо оно што је одбила у погледу ЕУ – потписала је усклађивање своје спољне политике са Путином. Она је заступник Русије, не само у региону, већ представља и претњу свима. Србија се бави трговином оружјем, финансирањем и шверцом у корист руског рата и на тај начин доприноси убијању невине деце и породица у Украјини. Ми на Западу морамо да предузмемо одлучније акције да сигнализирамо Србији да сврставање уз Русију није будућност, ако жели да задржи везе са Западом, а не да се претвори у противника Запада", рекла је Гервала.

Упитана да ли се плаши да би украјински сукоб могао да се прошири и на друга подручја па и Балкан, Гервала је одговорила потврдно.

"Све земље које се ослањају на своје међународно признате границе морају веома озбиљно да схвате претњу међународном поретку заснованом на правилима. Ако би Русија и Србија успеле, многе земље би биле у проблему. Дакле, 'Косово' стоји уз Украјину, подржава Украјину и жели да Украјина победи, а Русија да изгуби овај рат. Израел, 'Косово' и друге земље, мале и велике, требало би да уложе велика средства у одбрану тог поретка заснованог на правилима. Ако не успемо да одбранимо свој мирни светски поредак, можда ћемо сви поново завршити у рату, али овог пута на потпуно другачијем, глобалном нивоу", рекла је она.

Амбасада тзв. Косова у Израелу у првој половини 2023. године?

Упитана када ће такозвано Косово да именује свог амбасадора у Израелу, на шта се обавезало Вашингтонским споразумом из 2020. године, Гервала је одговорила како ће се то десити највероватније у првој половини ове године.

"Коначна одлука не зависи толико од наших билатералних односа, већ од дуготрајног реструктурирања наше дипломатске службе како би она била знатно ефикаснија", рекла је Гервала и оценила да су односи самопроглашеног Косова и Израела у узлазној путањи.

image