Србија и Балкан

Рунић: Срби повратници у БиХ без струје и воде готово три деценије; Линта: Прети им тихо нестајање

Због нељудских услова живота Срби повратници су принуђени да размишљају о одласку са својих вековних огњишта, наведено је у саопштењу Савеза Срба из региона
Рунић: Срби повратници у БиХ без струје и воде готово три деценије; Линта: Прети им тихо нестајањеGetty © Marco Secchi

Српски повратници у некадашња дрварска села, која данас припадају Бихаћу, ни 28 година од завршетка рата немају воду и струју, живе на ивици сиромаштва и онемогућено им је остваривање основних људских права, рекла је агенцији Срна начелница општине Дрвар Душица Рунић.

Према њеним речима, без струје су српска села Трубар, Бобољусци, Велико и Мало Очијево, као и Велики и Мали Цвјетнић.

"Катастарске књиге нису комплетиране, а Срби који су се вратили у ова села немају чак ни статус повратника. Налазе се на маргини администрације. Матичне књиге су у Дрвару, а територија припада Бихаћу", објаснила је начелница.

Она истиче да су некадашња дрварска села богата шумом и водом, али да је становништво на ивици сиромаштва.

"Српски повратници су без струје, путева и без подршке за елементарне услове за живот", навела је Рунић.

Подсетила је да је Дејтонским споразумом општина Дрвар подељена на три дела између два кантона и ентитета и да јој је, како каже, одузето 13 села, односно трећина територије.

Колико је тежак повратнички живот Срба у Крајини сведочи и регионални макадамски пут који повезује Дрвар и Гламоч, као и Дрвар и Источни Дрвар.

Данас се у Основној школи у Дрвару налазе неуставна обележја - шаховнице, иако је већинско српско становништво, а српска деца у Гламочу ни данас немају матерњи језик у школама, додаје Срна.

Линта: Србија мора да помогне, Србима у БиХ прети тихо нестајање

Србија треба далеко више да пружи помоћ и подршку Србима у Федерацији БиХ, јер је њихов положај врло тежак и прети им тихо нестајање поручио је председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

Како је навео, преостали Срби су препуштени сами себи и не могу да остваре основна људска права, а о томе сведоче бројне чињенице.

"У доста села Срби повратници немају струје, воде, продавницу, мобилне мреже, амбуланте. Путеви су веома лоши или уништени а многе порушене куће у српским селима нису обновљене. Здравствена заштита је јако лоша јер Срби у најближу здравствену установу путују више десетина километара. Услови за школовање су веома тешки јер поједина српска деца свакодневно путују у школу 15-20 и више километара", истакао је Линта у саопштењу.

Према његовим речима, због нељудских услова живота Срби повратници су принуђени да размишљају о одласку са својих вековних огњишта, наведено је у саопштењу Савеза Срба из региона.

"Федерална власт, као и кантоналне и велика већина локалних власти игноришу бројне проблеме нашег народа. Очигледно је да власти у Федерацији БиХ воде политику планске дискриминације преосталих Срба с циљем њиховог потпуног нестанка", указао је Линта.

Закључио је да Србија треба да предузме конкретне мере и активности у вези са обновом путне инфраструктуре и кућа, решавањем питања струје и воде, побољшањем здравствене заштите, обезбеђивањем школовања српске деце на српском језику.

Поред тога, потребно је, како је навео, предузети конкретне мере и пружити помоћ српским повратницима у области пољопривреде, сточарства и занатства, као и отварању малих погона.

image