Свет

Молбе Зеленског насмејале Скота Ритера: Украјина тражи авионе којима нема ко да управља

Обука пилота обично траје неколико година
Молбе Зеленског насмејале Скота Ритера: Украјина тражи авионе којима нема ко да управља© Tanjug/Yves Herman, Pool Photo via AP

Биће потребно много година да се развије војна авијација за Украјину због недостатка професионалних пилота за западне ловце, рекао је пензионисани обавештајац америчког маринског корпуса Скот Ритер.

"Не можете само да ускочите у модерну летелицу и очекујете да она полети са земље и буде у стању да учествује у пуноправној ваздушној борби", поручио је Ритер уз подсмех.

Појаснио да обука пилота обично траје неколико година, а скраћени програм у Сједињеним Америчким Државама траје од шест до осам месеци.

"Као што је рекао председник Украјине Владимир Зеленски, за осам месеци ће бити прекасно", истакао је Ритер на свом Јутјуб блогу.

Украјински лидер је током говора у британском парламенту раније овог месеца лично затражио од Лондона борбене авионе. Како је касније пренео Скај њуз, позивајући се на портпарола Даунинг стрита, премијер Риши Сунак дао је инструкције министру одбране Бену Воласу да сазна коју опрему би земља потенцијално могла да пренесе оружаним снагама Украјине. Министар је појаснио да Велика Британија "не мора" да шаље борбене авионе у Украјину.

Украјина поново тражи Ф-16 од Америке

Украјински званичници позвали су чланове америчког Конгреса да изврше притисак на администрацију председника Џозефа Бајдена да пошаље Кијеву борбене авионе Ф-16.

Ројтерс јавља да су о овом захтеву у претходним данима, на маргинама Минхенске безбедносне конференције, разговарали украјински званичници, међу којима и министар спољних послова Дмитри Кулеба, и демократе и републиканци из Сената и Представничког дома.

Бајден је прошлог месеца одбацио идеју о испоруци борбених авиона Ф-16 компаније "Локид Мартин" Украјини.

Званичници администрације америчког председника данас су рекли да би САД требало да се усредсреде на обезбеђивање оружја које се може одмах употребити на бојном пољу, а не на борбене авионе који захтевају опсежну обуку.

Међутим, нису категорички искључили опцију слања авиона Ф-16 Кијеву.

image