Свет

ИСПРАВКА Шпанија није легализовала сексуалне односе са животињама

Према новом члану 340. кривичног законика Шпаније, неадекватно понашање према животињама подлеже санкцијама, новчаном или затворском казном
ИСПРАВКА Шпанија није легализовала сексуалне односе са животињамаwww.globallookpress.com © imagebroker/PICANI / Doreen Baum

Наш портал објавио је 20. фебруара 2023. године текст под насловом "Шпанија на путу да легализује зоофилију?" за који нам је портал Раскринкавање.ба указао да је реч о преношењу лажне вести. 

Наиме, у том тексту објављено је да је секс са животињама, зоофилија, нелегална у највећем делу света, али би након измена Кривичног закона, такво понашање ускоро могло да буде декриминализовано у Шпанији.

У члану 337. ​​Кривичног законика писало је да се затвором кажњава свако ко сексуално искоришћава животиње. Међутим, додаје се да, уколико реформа Кривичног закона буде усвојена, претходни члан би био обрисан и замењен новим под називом "злочини против животиња".

Међутим, реформом Казненог закона недавно одобреном у Конгресу, брише се чланак 337. и уводи се нови под насловом: "Злочини против животиња" који гласи: "Казниће се казном затвора од три до 18 месеци или новчаном казном од шест до 12 месеци, као и казном посебне забране права од једне до пет година за поседовање животиња којим се, изван законом прописаних радњи, било којим средством или поступком, укључујући радњама полне нарави, узрокује повреда животиње због које је потребна ветеринарска асистенција".

Шта су чињенице

Тврдње да је Шпанија декриминизовала полни однос са животињама и оптужбе да реформа Кривичног закона "легализује зоофилију" дошле су од екстремно десничарских шпанских медија.

Како је објашњено, члан 337, који је обрисан из Кривичног закона, односио се на казне за оне појединце или групе који поседују животиње, а који их неоправдано злостављају, наносе им тешко повреде или их излажу сексуалној експлоатацији. Како је потврдила Ионе Белера, Кривични закон Шпаније до сада није уопште третирао зоофилију као кривично дело, осим уколико је била реч о експлоатацији животиња која подразумева финансијску добит.

Нови члан 340. дефинише "чинове сексуалне нарави" које узрокују повреду животиње због које јој потребно лечење код ветеринара као кривично дело за које је предвиђена затворска казна од три до 18 месеци или од шест до 12 месеци, као и дисквалификација за обављање занимања која се односи на животиње и поседовање животиња у трајању од једне до пет година. На овај ће начин, како су објаснили из Министарства за социјалну заштиту Шпаније, поред сексуалне експлоатације, сада ће бити криминализовани сви сексуални односи са животињама. Нагласили су да ће се сексуални односни третирати као кривично дело уколико узрокују повреде, а уколико не узрокују повреде, биће третирани као злостављање.

Дакле, Шпанија није "легализовала" сексуалне односе са животињама а тврдњу да је Шпанија декриминализовала или легализовала сексуалне односе са животињама, Raskrinkavanje.ba оценио је као лажну вест.

Извињавамо се свим читаоцима на преношењу ове лажне вести.

image