Свет

Француска новинарка: Западне армије су скинуте до голе коже због Украјине

Тенкови неће променити ток рата, него ће га само продужити, тврди француска новинарка Кристељ Неан, додајући да је новац дат Кијеву "бачен у ветар"
Француска новинарка: Западне армије су скинуте до голе коже због Украјине© Federico Gambarini

Новац који је дат Украјини је "бачен у ветар", а обећани тенкови неће променити ток рата, тврди француска новинарка Кристељ Неан која извештава из Донбаса, а уврштена је и на списак "народних непријатеља" контроверзног украјинског сајта "Миротворац". 

Она је у интервјуу за "Спутњик" поручила да ћемо у веома блиској будућности видети "прилично интересантне ствари" на фронту, пре свега због тога што тенкови које ће бити испоручени Украјини апсолутно нису прилагођени том терену.

"Украјинско тло и бљузгавица уопште нису добродошли за тенкове. Они су претешки и нису прављени за кретање по таквој расквашеној земљи. Тешки тенкови попут 'абрамса' или 'леопарда' једноставно ће се заглавити у блату. Чак ће и с њиховим достављањем бити проблема, јер многи мостови у Украјини нису предвиђени за терет изнад 50 тона", сматра француска новинарка.

Према њеном мишљењу, обећани тенкови неће променити ток рата, него ће само продужити његово трајање.

"То је смешно, а још је смешније што су западне армије скинули до голе коже, да би кап по кап испоручивали оружје Украјини. То је новац који је бачен у ветар", каже Неан.

Додаје да је срамота што Француска и даље испоручује оружје земљи за коју зна да је чинила ратне злочине. 

"Ми смо већ знали 2014. године да украјинска армија врши ратне злочине. Та тема је покретана у извештајима Уједињених нација, на пример, о бици за Иловајск. Без обзира на то, Француска је одлучила и наставља да испоручује оружје Украјини. За мене је то заиста срамотно", рекла је француска новинарка.

Она истиче да се Украјина користи као платформа за покретање индиректног сукоба с Русијом, а њено становништво служи као топовско месо.

"Украјина је, у суштини, само пион. Украјину користе као платформу за напад на Русију. Почели су да је раздвајају од Русије још током прве 'наранџасте револуције' 2004. године, а потом током Мајдана 2014. Интереси НАТО-а у том сукобу јесу да се ослаби Русија, али они не журе да тамо шаљу своју војску, просто зато што не желе да се на њих обруши киша нуклеарних ракета", каже Кристељ Неан.

Она подсећа на то да је украјинска армија још на почетку сукоба 2014. године свесно нападала цивиле и да је усред ноћи бомбардовала највећу болницу у Доњецку, покушавајући да убије што више пацијената и персонала.

image