Спорт

Подршка предлогу МОК је "административна грешка" – Аустралија жели забрану руских спортиста

Аустралија подржава забрану руских и белоруских спортиста на Олимпијским играма
Подршка предлогу МОК је "административна грешка" – Аустралија жели забрану руских спортистаGetty © Marc Piasecki / Stringer

Влада Аустралије саопштила је да се слаже са иницијативом 34 земље које су позвале Међународни олимпијски комитет (МОК) да спортистима из Русије и Белорусије забрани наступ на својим такмичењима.

Портпарол Министарства спорта Аустралије је изјавио да је одсуство његове земље са листе држава које подржавају ову иницијативу "административна грешка", преноси Ројтерс.

Влада Аустралије се слаже са тврдњама које су наведене у документу, додао је он.

"Веома смо забринути колико је изводљиво да се руски и белоруски олимпијци такмиче као 'неутрални спортисти'... Када их директно финансирају и подржавају њихове државе", наводи се у саопштењу.

"Снажне везе и повезаност између руских спортиста и руске војске такође изазивају јасну забринутост."

Влада Велике Британије је објавила заједничко саопштење у име "више од 30 земаља са сличним ставовима" у коме је изразила "забринутост" због недавног предлога МОК.

"Све док се не позабаве овим фундаменталним питањима, али и суштинским недостатком иницијативе и конкретних детаља о функционисању модела 'неутралности', нисмо сагласни са тим да руским и белоруским спортистима треба дозволити да се врате на такмичења."

Поново није могло да прође без уплитања у политику.

"Такође, напомињемо да Русија и Белорусија имају се у својим рукама да трасирају пут за потпуни повратак спортиста у међународну спортску заједницу – окончањем рата који су започели", закључује се у саопштењу.

Међународни олимпијски комитет жели да пронађе начин да спортисти из Русије и Белорусије под неутралном заставом наступају на Олимпијским играма у Паризу 2024. године.

image