Русија

Столтенберг: Жалимо због Путинове одлуке

Одлука је важан сигнал за Запад, поручују из Москве
Столтенберг: Жалимо због Путинове одлуке© Tanjug/Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

"Изражавам жаљење због данашње најаве Русије да обустави своје учешће у Новом СТАРТ споразуму. Последњих година Русија је нарушила и изашла из кључних договора за контролу наоружања. Са данашњом одлуком, цела архитектура за контролу наоружања је демонтирана. Желим да снажно охрабрим Русију да повуче своју одлуку и да поштује постојеће договоре", изјавио је Столтенберг на конференцији за новинаре после састанка на високом нивоу између НАТО-а, ЕУ и Украјине у Бриселу поводом одлуке председника Русије Владимира Путина о суспендовању учешћа Руске Федерације у споразуму о стратешком наоружању. 

Русија је, према његовим речима, више пута нарушила кључне одредбе споразума, а данашњом одлуком и комплетно уништила механизме контроле нуклеарног наоружања.

"Не видимо да се Путин припрема за мир. Напротив, он се спрема за рат, али Путин не сме победити", рекао је Столтенберг. 

Због тога, како је казао, Кијеву је потребно обезбедити још већу подршку. 

У исто време, генерални секретар је поручио да је НАТО пописао сву муницију коју има и додао да Алијанса активно ради на повећању њихове производње. 

Столтенберг се осврнуо и на Кину, рекавши да га забрињава што је могуће да би Пекинг Москви могао обезбедити смртоносно оружје.

Блинкен: Русија разочарала

У међувремену, огласио се и амерички државни секретар Ентони Блинкен. Блинкен је поручио да је разочаран Путиновом одлуком и да ће у Вашингтону пажљиво пратити даље кораке које буду предузимали у Русији.

Сједињене Америчке Државе су и даље спремне да у било које време наставе дијалог са Русијом о контроли наоружања, додао је.

Саливан: Нико не напада Русију

Други амерички званичник Џејк Саливан такође је прокоментарисао Путинов говор. Он је оценио да није истина, већ "апсурд" тврдња да су претње Запада подстакле руску операцију у Украјини.

"Нико не напада Русију. Има неке апсурдности у идеји да је Русија била под неком војном претњом од стране Украјине или било кога другог", изјавио је.

Борељ: Русија подрива међународну безбедност

Шеф европске дипломатије огласио се у сличном маниру.

Према писању медија, он је казао да данашња одлука руског председника о споразуму о стратешком наоружању подрива међународну безбедност. 

"Одлука Русије нарушава архитектуру међународне безбедности која је настала после Хладног рата. После данашње одлуке треба да размишљамо о новим мерама међународне безбедности", поручују из Европске уније.

Бербок: Путин да не прибегава нуклеарним претњама

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок изјавила је данас да је светска заједница више пута позивала руског председника Владимира Путина да не прибегава нуклеарним претњама у сукобу са Западом због конфликта у Украјини.

Говорећи у посети области у Турској коју су опустошили недавни земљотреси, Бербок је такође навела да је Путинова одлука да суспендује важан споразум о контроли нуклеарног наоружања нагласила значај корака ка нуклеарном разоружању, пренео је Ројтерс.

Британија: Путин да преиспита суспензију учешћа у споразуму

"Надамо се да Путин може да преиспита своју непромишљену одлуку да суспендује учешће Русије у нуклерном споразуму", рекао је портпарол британског премијера Ришија Сунака, а пренео је Ројтерс.

У саопштењу британске владе наводи се и да је контрола наоружања од виталног значаја за безбедност наше планете и да је одлука руског председника, како се наводи, још један његов пример угрожавања глобалне безбедности ради политичке добити.

Француска: Жалимо због одлуке Русије

Жалимо због одлуке Русије о суспензији учешћа у СТАРТ споразуму са САД, истакли су из француског Министарства спољних послова.

Из Министарства су, такође, забринути због најаве Русије да би могла да изврши тестирање нуклеарног оружја, у случају да тестирања изведу Сједињене Америчке Државе.

Бивши амерички обавештајац: Путинов говор је био добар, није се обраћао САД

Данашње обраћање председника Русије пратио је и бивши обавештајац Јарослав Стружик, иначе бивши заменик начелника Управе за обавештајне послове при НАТО-у.

Стружик је говор оценио као "чак веома добар", те додао да се Путин није обраћао Вашингтону, већ осталом делу света. Он је подсетио на шта многи на Западу заборављају, да је против Путина окупљено мање од једне трећине свих држава овог света.

"Дакле, преостале две трећине света – било да се ради о неутралним земљама или оним које су проруски настројене – желе да чују одређене ствари", напоменуо је бивши обавештајац.

Русија: Важно је да Запад схвати да нуклеарне силе не губе ратове

Ипак, из Русије стижу другачије реакције.

Председник руске Либерално-демократске партије Леонид Слуцкиј позитивно је оценио данашњу одлуку руског лидера, рекавши да је све ово, заправо, један битан сигнал за колективни Запад.

"Нуклеарне силе не губе ратове. Важно је да ово схвате наше колеге са Запада, наши некадашњи партнери".

Комитет Думе Русије спреман је да у најкраћем року припреми и предложи нацрт закона на ову тему, објаснио је.

"Не сумњам да ће документ добити једногласну подршку", поручио је Слуцкиј.

Он је истакао да је оваква одлука руског председника било једино могуће решење, пошто су Сједињене Америчке Државе званично објавиле да им је један од циљева наношење стратешког пораза Русији.

"Ово не значи да се Русија потпуно повлачи из споразума о стратешком наоружању, већ да је Русија одлучила да обустави своје учешће у њему услед измене геополитичке ситуације у свету", напоменуо је политичар, о чему је мало раније говорио и Путин на годишњем обраћању нацији. 

Медведев: Суспензијом СТАРТ-а САД су добиле оно што су заслужиле 

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев рекао је да су суспендовањем СТАРТ-3 САД добиле оно што су заслужиле својом антируском политиком.

"САД су добиле оно што су заслужиле својом антируском политиком, односно суспензијом споразума СТАРТ-3. Не можете се борити против Русије, претварајући се да је то уобичајено у смислу стратешке стабилности", написао је Медведев на Твитеру.

Косачев: Путинова одлука је директан одговор на понашање америчких партнера

Други руски политичар, сенатор Косачев, оценио је да је данашња одлука о повлачењу из споразума о стратешком наоружању само одговор на оно што ради америчка страна. 

"Сједињене Америчке Државе прекршиле су споразум. Они су нам фактички онемогућили да вршимо инспекције на њиховим објектима ", објаснио је. 

Још један од разлога за данашњу одлуку Путина, како је навео, може бити и чињеница да се Вашингтон, како је данас напоменуо руски лидер, заправо спрема за поновно тестирање нуклеарног оружја.

"Све то заједно довело је до тога да ми више не можемо да у потпуности спороводимо одредбе споразума, јер испада да, пошто их једини испуњавамо, на тај начин штетимо националним интересима земље". 

Сенатор Пушков: НАТО да размисли како ће сад

Политичар Алексеј Пушков одреаговао је на последњи коментар генералног секретара НАТО. Поручио је да, иако је официјална реакција Запада жаљење, неофицијално ће западњаци сада размишљати о томе како да у исто време обезбеде своју сигурност и наставе са подршком Украјини.

"Ове две кључне ствари за НАТО и САД све више контрирају једна другој", рекао је Пушков.

image