Свет

Ванг Ји: Кина спремна да удружи снаге са Русијом како би заштитила националне интересе

Кина ће, заједно са другим земљама које деле њен поглед на свет, наставити да промовише развој међународног поретка у правцу уједначеног развоја, изјавио је Ванг
Ванг Ји: Кина спремна да удружи снаге са Русијом како би заштитила националне интересеwww.globallookpress.com © Tian Bing

Народна Република Кина спремна је удружи снаге са Русијом како би одлучно стала у одбрану националних интереса и промовисала сарадњу од заједничког интереса, рекао је шеф кинеске дипломатије Ванг Ји након састанка са секретаром Савета безбедности Русије Николајем Патрушевим.

"Током видео састанка крајем прошле године, двојица наших лидера постигла су план даљег развоја билатералних односа. Ми смо спремни да удружимо снаге са Русијом, у складу са постигнутим договорима, како би одлучно стали у одбрану националних интереса и вредности, и промовисали сарадњу која је у интересу свих страна", рекао је Ванг, преноси ТАСС.

Кина ће, заједно са другим земљама које деле њен поглед на свет, наставити да промовише развој међународног поретка у правцу уједначеног развоја, изјавио је Ванг, који обавља функцију шефа канцеларије Комисије за спољне послове Централног комитета Комунистичке партије.

Кинески дипломата је нагласио и да је, у контексту промена у међународним односима, неопходно додатно продубити сарадњу Русије и Кине.

"Неопходно је да откључамо потенцијал тог механизма, као што је неопходно и да развијемо следеће кораке стратешке сарадње у складу са измењеном ситуацијом у међународним односима како би обезбедили неопходне гаранције за национални развој", рекао је Ванг. "Желео бих да у потпуности изразим захвалност за стратешку сарадњу између наше две државе." 

Ванг Ји је рекао да Кина и Русија, као сталне чланице Савета безбедности Уједињених нација, имају посебну одговорност за одржавање мира у свету.

image