Свет

Конгрес КП у Кини: Си пред новим мандатом

Кинески лидер Си Ђинпинг биће номинован за трећи мандат генералног секретара Комунистичке партије
Конгрес КП у Кини: Си пред новим мандатом© Unsplash

Двадесети конгрес владајуће Комунистичке партије Кине почео је у Пекингу, a председник Кине Си Ђинпинг готово извесно ће добити и трећи петогодишњи мандат генералног секретара и тиме ће учврстити положај најмоћнијег кинеског лидера, преносе РИА Новости.

Конгрес је кључни догађај у политичком календару Народне Републике Кине. Први конгрес КПК догодио се у години њеног оснивања, 1921. године, а тада се партија састојала од свега неколико засебних кругова и бројала енешто више од 50 људи.

Данас је Комунистичка партија Кине израсла у гиганта са 96,7 милиона чланова, који влада у земљи од скоро 1,5 милијарди људи. Раније су конгреси сазивани са различитим паузама, а од 1977. године уведена је пракса да се одржавају сваких пет година.

На конгрес је у престоницу дошло 2.296 делегата из целе земље који ће ће делегати разматрати извештај ЦК 19. КПК, који је јуче прочитао генерални секретар КПК Си Ђинпинг..

Конгрес ће бити завршен 22. октобра, а након затварања биће одржан први пленум Централног комитета. По традицији, требало би да би да буде сутрадан.

Пленум ће именовати нови састав Политбироа и Сталног комитета Политбироа – заправо партијске и политичке елите, које ће управљати земљом наредних пет година.

Очекује се да ће кинески лидер Си Ђинпинг бити номинован за трећи мандат за генералног секретара КПК и председавајућег Централног војног савета.

Кинеска комунистичка партија је владајућа партија Народне Републике Кине и највећа владајућа партија на свету.

Устав Народне Републике Кине означава лидерску позицију ове партије као обележје социјализма са кинеским карактеристикама.

Према Пословнику Партије, врховни управни орган Партије је Свекинески партијски конгрес и Централни комитет који он бира.

image