Србија и Балкан

Случај Хантера Бајдена: Конгрес тражи од Вука Јеремића да достави документа и могуће доказе

У писму се наводи да Одбор америчког Конгреса истражује да ли је Бајден знао или је био умешан у тај случај и да је утврђено да је Јеремић развио пословни однос са Хантером Бајденом и његовим сарадницима и комуницирао са њима о компанији ЦЕФЦ
Случај Хантера Бајдена: Конгрес тражи од Вука Јеремића да достави документа и могуће доказеwww.globallookpress.com © Li Muzi

Председник Одбора за надзор и одговорност при америчком Конгресу Џејмс Комер, затражио је од председника Народне странке Вука Јеремића да том телу достави сва документа, записе и доказе у вези са умешаношћу породице Бајден у иностране пословне подухвате, који су укључивали особу повезану са Комунистичком партијом Кине која је осуђена за међународне шеме подмићивања.

У писму Комера упућеном Јеремићу, наводи се да Одбор истражује случај председника Џозефа Бајдена и везе њега и његове породице и сарадника са одређеним међународним и домаћим пословним трансакцијама и праксама.

Како се наводи, прегледом сведочења у случају САД против бившег оперативног шефа кинеске компаније ЦЊФЦ Патрика Хоа, осуђеног за међународно подмићивање и прање новца 2018. године, утврђено је да Јеремић има евиденцију и информације у вези са пословањем породице Бајден са иностранством.

"Комитет за надзор и одговорност истражује везе председника Бајдена са одређеним међународним и домаћим пословним трансакцијама и праксама, укључујући његову породицу и сараднике који су продавали утицај како би генерисали милионе долара за породицу Бајден. Преглед сведочења Одбора у федералном кривичном поступку - Сједињене Америчке Државе против Патрика Хоа и друга документа показују да имате евиденцију и информације у вези са пословима породице Бајден у иностранству", написао је Комер.

Како је објавио Ен-Би-Си њуз, сумња се да је преко те компаније кинеска Комунистичка партија пришла породици Бајден да прошири свој енергетски утицај у САД.

"Током суђења, сведочили сте у вези са својим пословним односима са одређеним званичницима компаније, укључујући председавајућег Је Ђианминга и Патрика Хоа, кога је заступао Хантер Бајден", наводи се у писму у које је Танјуг имао увид.

У писму написаном на пет страна, наводи се да Одбор истражује да ли је председник Бајден знао или је био умешан у тај случај и да је утврђено да је Јеремић развио пословни однос са Хантером Бајденом и његовим сарадницима и комуницирао са њима о ЦЕФЦ.

"Током суђења Патрику Хоу, сведочили сте да вам је ЦЕФЦ платио стотине хиљада долара годишње за посао 'консултанта', као и да сте посредовали у упознавању Бајдена Хантера са представницима кинеске компаније", наводи се у писму,

Наводи се да је Јеремић сведочио да је организовао вечеру председавајућег ЦЕФЦ-а Леа Ђианминга и још једне особе у Вашингтону, 6. децембра 2015.

Комер је Јеремићу дао рок да му до 7. марта пошаље сва документа и информације од 2014. године до данас са Робертом Хантером Бајденом, Џејмсом Бајденом, Ериком Шверином, Девоном Арчером и Џејмсом Гилијаром, као и документа и комуникације са било којим сарадником ЦЕФЦ-а, укључујући председника Ле Ђианминга и Патрика Хоа.

Тражио је одговор да ли му је познато, да ли је Министарство правде редиговало име Хантера Бајдена из доказа 2739Р у предмету САД против Патрика Хоа, а дао му је рок до 14. марта, да са члановима Одбора закаже интервју у вези са свим тим питањима.

Амерички медији објавили су вест о захтеву Одбора, а Ен-Би-Си њуз истиче да је Јеремић био министар спољних послова Србије и председавајућу Генералном Скупштином УН од 2012. до 2013. године, као и да га је Комер назвао "кључним сведоком у истрази".

Медији истичу и да је Патрик Хо, осуђен за међународно подмићивање и прање новца 2018. године, био бивши шеф операције ЦЕФЦ Чајна енерџи са седиштем у САД.

"Јеремићево претходно сведочење о пословним односима са званичницима који су учествовали у међународним шемама подмићивања подиже црвене заставице да можда постоје докази који показују да су породица Бајден и сарадници продавали утицај и покушавали да продају приступ, укључујући и појединце повезане са Комунистичком партијом Кине", рекао је Комер за Фокс њуз.

Он је казао да, ако је председник Бајден компромитован договорима са страним противницима, то је јасна претња националној безбедности, као и да је Надзорни одбор посвећен увођењу транспарентности и одговорности у расипање, превару и злоупотребе које су се десиле на највишим нивоима власти.

Ен-Би-Си њуз подсећа да је "Вашингтон пост" 2022. објавио да потенцијални енергетски пројекти о којима је Хантер Бајден разговарао са Хоовом компанијом "никада нису уродили плодом", као и да је Јеремић у писаном одговору том листу рекао да познаје и Хантера Бајдена и Је Ђианминга, Хоовог сарадника који је председник кинеске енергетске компаније ЦЕФЦ, али да није учествовао као посредник.

"Њујорк пост" пише да је у мејлу 30. новембра 2015. године, пронађеном у лаптопу Хантера Бајдена, Јеремић рекао другом Бајденовом сараднику, Ерику Шверину, да ће вечерати у Вашингтону са председником ЦЕФЦ-а Јеом Ђианмингом.

"Он је веома млад и динамичан (39), са врхунским везама у својој земљи. Недавно су почели да улажу у иностранство (милијарде долара) и планирају да ураде много више. Желео бих да позовем Хантера да ми се придружи на овој приватној вечери (мала вечера - ово није догађај било које врсте). Уверен сам да ће у будућности из тога произаћи много занимљивих пројеката", написао је Јеремић у том мејлу.

Како се наводи, Шверин је одговорио да ће Хантер бити на путу и да можда неће моћи да присуствује вечери, али да ће се још јавити.

image