Русија

Путин и Ванг Ји: Упркос Западу, односи Русије и Кине на највишем нивоу

Руско-кинески односи имају чврсте темеље у економији, политици и култури, нагласио је највиши кинески дипломата током разговора са руским председником
Путин и Ванг Ји: Упркос Западу, односи Русије и Кине на највишем нивоуwww.globallookpress.com © Wu Zhuang

Председник Русије Владимир Путин рекао је данас током састанка са шефом канцеларије Комисије за спољне послове Централног комитета Комунистичке партије Ванг Јиjем у Москви да се односи Русије и Кине развијају по плану.

"Односи Русије и Кине развијају се постепено и достижу до сада невиђени ниво, имају важну улогу у развоју међународне политике и мултиполарног света. Све иде онако како смо планирали претходних година". 

Сарадња Москве и Пекинга има велики значај за стабилизовање ситуације на међународној сцени, оценио је Путин и додао да Руси ишчекују посету кинеског лидера. 

Највиши кинески дипломата је потврдио да односи Москве и Пекинга не подлежу притисцима трећих страна, уз очигледну алузију на САД.

"Наши односи нису усмерени на треће земље, нису подложни било чијим притисцима. Имамо чврсте темеље у економији, политици и култури", рекао је Ванг Ји.

Према речима руског председника, трговина између Русије и Кине, упркос санкцијама Запада, може да достигне вредност од 200 милијарди долара и раније него што је планирано, с обзиром на то да је прошле године трговински промет између земаља износио 185 милијарди долара.

Пренео је искрене поздраве и најбоље жеље председника Кине Си Ђинпинга председнику Русије Владимиру Путину.

"Преносим искрене поздраве и жеље кинеског председника. Крајем прошле године, председник Си Ђипинг се састао са вама путем видео конференције, када сте свеобухватно сумирали достигнућа наших односа и планирали њихов даљи развој", подсетио је Ванг Ји на састанку са Путином.

Крајем 2022. године одржана је видео-конференција руског и кинеског лидера, тада је Путин позвао Си Ђинпинга да дође у Москву 2023. године, а руско-кинеске односе је назвао "моделом добре сарадње".

image