Србија и Балкан

Дачић о КиМ и ЕУ: Нема преговора без ЗСО, ни реформе ЕУ без проширења

Предстојећа рунда разговора у Бриселу има посебну тежину, јер желимо да останемо истрајни у одбрани наших националних интереса, поручио министар спољних послова
Дачић о КиМ и ЕУ: Нема преговора без ЗСО, ни реформе ЕУ без проширењаwww.globallookpress.com © TANJUG/ JADRANKA ILI

Министар спољних послова Ивица Дачић поновио је да су Косово и Метохија најзначајније политичко- безбедносно питање, додајући да се не може преговарти о новим предлозима док се не формира ЗСО".

Дачић је на традиционалном скупу са полазницима Високих студија безбедности и одбране, истакао да је најтежи задатак пред нама очување суверенитета и територијалног интегритета Србије.

"Са ескалацијом ситуације у Украјини повећана је и усмереност међународне заједнице на покушаје решавања питања статуса наше јужне покрајине. У складу са тим, а захваљујући мудрој политици, формирали смо јасну и чврсту преговарачку позицију, према којој не може бити преговора о било каквим, новим предлозима док се не формира Заједница српских општина. Јасно вам је да предстојећа рунда разговора у Бриселу има посебну тежину, јер желимо да останемо истрајни у одбрани наших националних интереса, превасходно у циљу заштите нашег народа и културно-верског идентитета", навео је Дачић.

Министар је истакао да Србија и даље верује да је пуноправно чланство у ЕУ достижно.

Испуњавање критеријума на путу до пуноправног чланства, како наводи, остаје један је од кључних спољно-политичких приоритета, који је уједно и стратешки циљ свих влада Србије у протеклих 20 година.

"У тренутку када је и сама Европска унија на својеврсном тесту и када јачају ставови о потреби унутрашње прекомпозиције, наша доследна и више пута поновљена порука је да реформа ЕУ мора бити паралелна са процесом проширења. Настојимо да убедимо кључне доносиоце одлука унутар ЕУ да ови процеси нису међусобно супротстављени, већ комплементарни. Међутим, свесни сте да на нашем европском путу постоје бројни изазови, превасходно јер пуноправно чланство и даље остаје покретна мета са захтевима који се усложњавају и умножавају, а који су у овом тренутку посебно оптерећени потребом усклађивања са Заједничког спољном и безбедносном политиком Европске уније", казао је министар Дачић.

Он је нагласио да се историјска неслагања морамо покушати превазићи.

"У недавним контактима са хрватским властима подвукли смо значај изградње поверења и усаглашавања циљева ка бољој будућности", рекао је Дачић у Министарству одбране.

"Свет је у 21. век ушао са нагомиланим безбедносним изазовима, док главно полазиште за решавање те ситуације треба да буду наши заједнички напори", закључио је Дачић.

image