Србија и Балкан

Чека се кандидат ДПС-а: За Ђукановића је ово утакмица живота

Ово је први пут да досадашњи председник Црне Горе улази у изборну трку а да његова странка није на власти и не контролише све делове изборног система
Чека се кандидат ДПС-а: За Ђукановића је ово утакмица животаwww.globallookpress.com © IMAGO/ALEX HALADA

Председнички избори у Црној Гори биће одржани за мање од месец дана, а Демократска партија социјалиста Мила Ђукановића још није одлучила ко ће бити њен кандидат. Како је најављено из те странке, до краја дана требало би да буде донета коначна одлука о кандидату и све су шансе да ће то бити управо Ђукановић.

Ово је први пут да досадашњи председник Црне Горе улази у изборну трку а да није на власти и не контролише све делове изборног система. То би могао бити један од разлога зашто ДПС до сад није изашао са својим кандидатом.

"ДПС је још пре 10 дана одлучио да кандидат те странке на председничким изборима буде Ђукановић, али се чекало да он одлучи да ли ће прихватити кандидатуру", каже за РТ Балкан историчар др Александар Раковић.

"Све време су чекали да виде ко ће бити други кандидати и онда су решили да истакну свог најјачег кандидата како би он ушао у други круг гласања. Ђукановићу је остављено да одлучи да ли ће да прихвати да ризикује да буде поражен или неће", каже Раковић.

Према његовим речима, ДПС рачуна да би гласачко тело које је окупљено око центра, а то су симпатизери Покрета "Европа сад" и Демократа Алексе Бечића, у другом кругу могло да буде неопредељено, уколико у изборном дуелу буду Ђукановић и један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић.

Наш саговорник каже да блок око ДПС-а није планирао да направи договор у вези са заједничким кандидатом, већ су одлучили да на изборе изађу у више колона.

"Иако је Ђукановић на претходним изборима победио већ у првом кругу, то сада није могуће. Они то знају и сада проверавају своју снагу", каже Раковић.

Иако се у јавности говорило да би ДПС могао да истакне досадашњег градоначелника Подгорице Ивана Вуковића за кандидата, Раковић сматра да он није долазио у обзир.

"И Ђукановић и Вуковић су губитници, али је Ђукановић јачи кандидат", оцењује Раковић.

Ђукановић игра утакмицу живота

За досадашњег председника Црне Горе и лидера ДПС-а Мила Ђукановића предстојећи избори су утакмица живота, оцењује наш саговорник.

"Ово је за Ђукановића утакмица живота, ако не буде председник изгубиће имунитет, зато је то за њега питање опстанка", каже Раковић додајући да би ако остане без власти Ђукановић могао да одговара за разне малверзације од чега га је до сада штитио политички имунитет.

Подсетимо, када је Ђукановић напустио политику 2006, али се у њу враћа сазнавши да је Италија против њега покренула поступак за шверц цигарета. Према оптужбама, Ђукановић је дао дозволу швајцарском држављанину Франку де ла Тореу да месечно увезе 1.000 тона дуванских производа који су потом глисерима шверцовани у Италију.

Он је наводно искористио државну компанију да помогне тој операцији, дао упутства полицији да дозволи кријумчарским бродовима упловљавање у црногорске луке и понудио заштиту италијанским бегунцима који су се склонили у Црној Гори, објавила је својевремено италијанска новинарска агенција Анса.

Међутим, случај је обустављен његовим повратком у политику 2009. јер је Ђукановић, преузимањем функције, добио дипломатски имунитет.

Наш саговорник ипак истиче да ће изборе одлучити други круг гласања у који сигурно улази Андрија Мандић, а ако Ђукановић буде кандидат ДПС-а у њему ће се наћи и он.

"Питање свих питања је да ли ће Бечић и Милатовић подржати Мандића у другом кругу гласања", оцењује Раковић и додаје да је могуће да ће због личних сујета ризиковати да се Ђукановић врати на власт.

Раковић каже да би ако изостане договор у такозваном анти-ДПС блоку, постоји ризик да Ђукановић то искористи како би се вратио на власт и напомиње да је потребно да и Српска православна црква да одлучујући глас у тој борби и подржи Мандића у другом кругу гласања.

"ДПС не сме да се потцени, ради се о опасном противнику и непријатељу који сада делује да је разбијен, али рачуна на подршку од 15 одсто од мањина. Ђукановић је врло опасан непријатељ", упозорава Раковић.

image