Магазин

Како себи ''продужити'' викенд

Два дана одмора у недељи никада не делују довољно дугачко, али могуће је искористити их на другачије начине и ''продужити'' слободно време пред почетак радних дана.
Како себи ''продужити'' викенд© Pexels/Miriam Alonso

Без обзира да ли је у питању нормалан или продужен викенд од три или четири дана, пауза на крају недеље никада не делује довољно дугачко. Постоји више разлога за то, а један од њих има везе са распоређивањем обавеза и времена у током недеље.

Иако је немогуће дословно променити трајање одмора, прављење плана, као и правилна ментална пауза могу чинити викенд ''дужим'' и пријатнијим. За почетак, ментално одвајање професионалног од приватног живота је важан први корак.

Може се упоредити са тренингом - ако се мишићи превише форсирају, долази до повреде и лоших резултата, тако да дозволити себи одмор од посла је веома важно. 

Одјављивање након радне недеље

Када је мозак константно преоптерећен професионалним светом, радна недеља делује као да никада нема крај. Ако је могуће, добро је ''посао оставити на послу''. Другим речима, све професионалне обавезе, мејлови и други потенцијални окидачи стреса не смеју бити приоритет викендима. Постоје случајеви када је неизбежно избећи поједине задатке, чак и за време одмора, али најбоље је умањити додатни физички и ментални напор и максимално искористити паузу.

Како би се постигло правилно ''одјављивање'', неопходно је имати продуктивну недељу и завршити све што је потребно током радних дана. Прављење листе приоритета и поштовати записане планове побољшава ефикасност, а викенд може бити намењен само за одмор.

Прављене плана за викенд

Иако планирање многе не асоцира на релаксацију, смишљање занимљивих начина за провођење слободног времена може подићи расположење и пробудити позитивне емоције. Састајање са драгим особама, коначно пријављивање на курс који је био на листи жеља месецима или чак одлазак у нови део града, су активности које се могу унапред организовати и бити мотивација током радне недеље.

Знајући да након одрађеног посла постоји уживање може помоћи у перспективи и балансирању приватног и пословног живота.  Такође, прављењем плана се лакше избегава осећај кривице који се може јавити недељом увече, када настаје разочарење због ''неискоришћеног'' викенда.

Равнотежа између забаве и одмора

Понекада се деси да викенд доноси само још више обавеза и социјализације, а тада је препоручљиво добро промислити да ли би приоритет требало да буде провођење време напољу или одмарање у кући. Слушати тело је веома важно, јер оно увек шаље знакове када је потребно успорити. Ако долази и до отказивања претходно договорених планова, не би требало осећати непријатност - лично ментално и физичко здравље је увек приоритет.

Некоме ће више пријати да једно вече изађе са пријатељима, али да наредна два дана проведе у самоћи, док неко жели да цео одмор проведе са ближњима и доживљава нова искуства. Свако има индивидуалне потребе и мора их поштовати, како би се направила права равнотежа у свакодневним активностима.

Када се умор од посла накупи  и социјализација делује тешко, добро је заиста уживати у самоћи и опуштању. Релаксација може бити врло продуктивна ствар, само је важно имати позитивну перспективу и веровати да физички одмор, попут поподневне дремке, заправо значи добро искоришћено време.

image