Русија

Руси лете на Месец

"Луна-25" би требало да постане прва домаћа летелица у савременој Русији на природном сателиту Земље
Руси лете на Месецwww.globallookpress.com © Roscosmos/via Globallookpress.com

Руска државна корпорација за космичке активности "Роскосмос" саопштила је да је лансирање прве мисије на Месец у историји модерне Русије заказано за 13. јул, преноси ТАСС.

"Лансирање летелице 'Луна-25', узимајући у обзир астрономски 'прозор' 2023. године, заказано је за 13. јул 2023. године", наводи се у саопштењу.

Извршни директор Роскосмоса Јуриј Борисов крајем прошле године рекао је да је летелица "Луна-25" требало да оде на Земљин сателит још 2015. године, али да је лансирање стално одлагано, јер су постојали проблеми у карактеристикама Доплеровог мерача брзине и домета који не одговарају захтевима техничких спецификација. 

Председник Владимир Путин је у априлу 2022. године најавио да ће Русија обновити лунарни програм и покренути међупланетарну аутоматску станицу Луна-25 (раније названа "Луна Глоб"). Он је додао да би лансирање требало да буде у трећем кварталу 2022. године.

"Луна-25" би требало да постане прва домаћа летелица у савременој Русији на природном сателиту Земље. Сврха пројекта је слање аутоматске сонде за истраживање у региону јужног пола Месеца. Планирано је да се модул спусти у близини кратера Богуславски.

image